Головна Новини Про фундамент, земельну ділянку та хто «підставив» добропорядного суддю

Про фундамент, земельну ділянку та хто «підставив» добропорядного суддю

Історія про закинутий фундамент і 1000 метрів міської земельки для нього на вулиці 15 Квітня в Тернополі отримала доволі цікаве продовження. Як виявилось, чудеса на земельній комісії – це лише продовження історії з кримінальним душком,пише Бізнес компаньйон

 

Нагадаємо, що недавно ТОВ “Руна-Інкам” надали, всупереч статті 120 Земельному Кодексу та статті 377 Цивільного Кодексу, дозвіл  на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0.1174 га під незавершене будівництво торгового закладу площею 31.5 кв. м за адресою вул. 15 Квітня 2е. Тобто, з якогось дива, під фундамент площею 31.5 кв м виділяють понад 11 сотих землі). Після виготовлення проекту землеустрою, ТОВ “Руна-Інкам”  вирішило терміново затвердити проект землеустрою, але, завдяки публікаціям в ЗМІ про можливу аферу та свідомим депутатам, цей проект рішення не був внесений на сесію.

 

рішення 19.08.2016

7/11/131

В.Л.Кібляр

Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,1174га за адресою вул. 15 Квітня, 2е ТОВ «Руна-Інкам»

Розглянувши звернення товариства з обмеженою відповідальністю «Руна-Інкам», керуючись ст.12, 122, 123, 141 Земельного кодексу України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про оренду землі», враховуючи висновки постійних комісій з питань містобудування з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі, міська рада ВИРІШИЛА:

1.Дати дозвіл товариству з обмеженою відповідальністю «Руна-Інкам» (код ЄДРПОУ ____________) на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,1174га в оренду терміном на десять років для будівництва та обслуговування незавершеної будівлі торгового закладу з реконструкцією під торгово-побутові приміщення за адресою вул. 15 Квітня, 2е.

 

2.Зобов’язати товариство з обмеженою відповідальністю «Руна-Інкам» в шестимісячний термін подати проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, зазначеної в п. 1 даного рішення на розгляд міської ради.

 

 

проект рішення

14.11.2016р.

Кібляр В.Л.

Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,0938га за адресою вул.15 КвітняТОВ «Руна-Інкам»

Розглянувши звернення товариства з обмеженою відповідальністю «Руна-Інкам», керуючись ст.12, 98, 99, 123, 124, 125, 126, 141 Земельного кодексу України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про оренду землі», «Про Державний земельний кадастр», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», враховуючи висновки постійних комісій міської ради з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі, з питань містобудування, міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити товариству з обмеженою відповідальністю «Руна-Інкам» проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,0938га для будівництва та обслуговування незавершеної будівлі торгового закладу з реконструкцією під торгово-побутові приміщення за адресою вул. 15 Квітня

2. Припинити право користування управлінню житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради земельною ділянкою площею 0,0548га за адресою вул.15 Квітня, враховуючи письмову згоду землекористувача.

3. Надати товариству з обмеженою відповідальністю «Руна-Інкам» земельну ділянку площею 0,0938га (кад.номер 6110100000:05:008:0049) в оренду терміном на десять років для будівництва та обслуговування незавершеної будівлі торгового закладу з реконструкцією під торгово-побутові приміщення за адресою вул.15 Квітня з правом поділу даної земельної ділянки та передачею в суборенду.

4. Віднести земельну ділянку, вказану в п.3 даного рішення, до земель житлової та громадської забудови.

5. Дати дозвіл товариству з обмеженою відповідальністю «Руна-Інкам» на укладання договору земельного сервітуту на земельну ділянку загальною площею 0,0298га терміном на десять років для будівництва та обслуговування інженерних мереж, проходу, проїзду, влаштування об’єктів благоустрою та розміщення тимчасових споруд, для складування будівельних матеріалів за адресою вул.15 Квітня.

6. Встановити плату за встановлення земельного сервітуту, зазначеного в п.5 даного рішення, в розмірі 1 відсотка від нормативної грошової оцінки землі за рік.

7. Зобов’язати товариство з обмеженою відповідальністю «Руна-Інкам» в двомісячний термін здійснити державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку, зазначену в п.3 даного рішення, відповідно до чинного законодавства.

8. Зобов’язати управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради внести зміни в державний акт на право постійного користування землею зареєстрований 04.07.1997р. за №214.

 

А тепер цікава історія про цей фундамент. Згідно Рішення №887 від 08.11 1995р. “Про надання в тимчасове користування земельних ділянок під влаштування зупинок громадського транспорту на конкурсній основі” МП “Сервіс ВСВ” отримало в тим часове користування земельну ділянку площею 0.03 га під влаштування зупинки громадського транспорту. Азарту у будівельників вистарчило не надовго і все закінчилось зведенням фундаменту, а про облаштування зупинки мова навіть не йшла.

 

Рішенням №215  від 10.03.1999р. “Про затвердження акту роботи комісії”  попереднє рішення №887 від 08.11.1995р. «Про надання в тимчасове користування земельних ї ділянок  під влаштування зупинки громадського транспорту на конкурсній основі» було скасоване. Також зобов’язали МП «Сервіс ВСВ» в термін до 01.05.1999р. звільнити земельну ділянку від будівельних матеріалів та привести її в належний стан.

 

 

 

Підставою для скасування рішення послужив акт роботи комісії по обстеженню стану будівництва зупинки громадського транспорту «Бульвар С.Петлюри» по вул. 15 Квітня. Комісія встановила, що МП «Сервіс ВСВ» не розробило проектної документації та не заключило договору на користування землею і самовільно в 1997 розпочало будівельні роботи (викопали котлован, завезли частину будівельних матеріалів).

 

Крім того, встановлено, що під полотном забудови проходить потужний каналізаційний колектор та магістральний водопровід, що не дозволяє в даному місці розміщувати капітальні споруди. Разом з тим, мешканці даного мікрорайону неодноразово звертаються до міської ради з проханням впорядкувати зупинку громадського транспорту.

 

Здавалося б, на цьому історія із зупинкою та будівлею мала б завершитись. Проте, вона отримала своє продовження через 15 років…

 

В 2015 році громадянин Кухар укладає з ТОВ «Сервіс ВсВ» договір куплі-продажу на це не законне будівництво. Крім того, цей договір чомусь датований 2002 роком. Весь абсурд в тому, що в даному договорі купівлі-продажу ТОВ «СервісВСВ» стверджується право власності на цей обєкт.

 

Громадянин Кухар звертається до суду з претензією, і вимагає признати за ним право власності на цей об’єкт. Суддя Братасюк В.М., розглядаючи цю справу, визнає право власності за Кухарем О.М. на підставі скасованого Рішення №887 від 08.11.1995р. «Про надання в тимчасове користування земельних ділянок під влаштування зупинок громадського транспорту на конкурсній основі» та на підставі підробленого договору купівлі-продажу.

 

 

Суддя чомусь забуває долучити третю сторону – міську раду, та не вимагає у ТОВ «Сервіс ВсВ» долучити до справи  право власності на об’єкт. Громадянин Кухар О.М., після такого оформлення права власності на даний об’єкт, передає його, не будучи засновником, в статутний фонд ТОВ «Руна-Інкам». Такій схемі позаздрив би сам Остап Бендер.

 

На нашу думку, суддя помилився і не знав, що йому підсунули нечинне рішення. Також сподіваємось, що після цієї публікації суддя Братасюк В.М. звернеться у прокуратуру про шахрайські дії позивача і відповідача. Ми віримо, що тернопільський суддя, який є кандидатом у судді до Верховного Суду України, доведе, що є Закон і що шахраї мають відповідати перед ним.

 

Принагідно ще раз нагадаємо, що за ТОВ «Руна-Інкам» стоїть  юрист відділу земельних ресурсів  Тернопільської міської ради Назар Станович, який мав би знати все, що стосується рішень міської влади…