Головна Новини Про відомого маляра з Тернопільщини створять фільм

Про відомого маляра з Тернопільщини створять фільм

Нещодавно до села Романівка Теребовлянської ОТГ навідалися кінорежисер Олександра Степашко та кіносценарист Марія Вайно. Їх цікавило все, що стосується постаті Михайла Бойчука, який народився в цьому селі, все, чого не можна було знайти у наявній літературі. Будь-який штрих біографії, родинних зв’язків, пов’язані з дитинством і ранньою юністю художника та його учня – брата Тимка.

Як з’ясувалося, цьогоріч Український Культурний фонд підтримав проект в стадії написання кіносценарію для створення майбутнього художнього фільму про Оксану Павленко та Василя Седляра – учнів Михайла Бойчука та його школу малярства, яка заявила про себе через новий метод, що поєднав візантійську школу іконопису і експресіоністичний авангард, який увібрав у себе українську самобутність і саме цим став впізнаваним у малярстві. Школа запрацювала у дуже непростий час нової радянської влади, коли мистецтво мало слугувати системі, оспівуючи її велич і красу. Тому українізм в штрихах, деталях, колористиці йшов всупереч соцреалізму. І як наслідок – 13 липня 1937 року Михайло Бойчук зі своїми учнями Василем Седляром,Іваном Падалкою, Іваном Липінським та Іваном Орлом-Орленком були розстріляні і поховані у спільній Биківнянській могилі в Києві (тепер Національний історичний меморіальний комплекс), де було страчено і скидано в ями-могильники близько 100 тис. осіб, репресованих радянською владою.

На зацікавлення митців радо відгукнувся художник Микола Шевчук, нині знаний в краї і далеко за його межами маляр, лауреат обласної премії ім. Михайла Бойчука. Він не пошкодував свого часу та власного авто, аби Олександра Степашко та Марія Вайно змогли зустрітися з людьми, які могли надати митцям цікаву інформацію,  знайти нові архівні документи.

Захоплювалися митці красою околиць села, церквою, де хрестили Михайла Бойчука, реквізитом ще тих часів, які, мабуть, знайдуть своє місце в кадрах майбутнього фільму, а наразі – в кіносценарії – про Оксану Падалко та Василя Седляра в час непростої епохи початку минулого століття (тому і непростих їхніх доль) і в контексті саме школи бойчукізму, їхнього вчителя, нашого земляка – непересічного в мисленні, наставництві та новаторстві Михайла Бойчука.

Також гості зустрілися з керівництвом громади, щоб заручитися підтримкою на подальших етапах втілення своєї ідеї.