Головна Новини Про вигоди від економії субсидії

Про вигоди від економії субсидії

У жовтні-листопаді до управлінь соціального захисту населення в області із заявами про нарахування субсидій звернулося 8 тисяч сімей, які раніше не отримували її. В обласному департаменті соціального захисту населення прогнозують, що до кінця 2016 року буде ще 30-40 тисяч нових звернень.

«Станом на 11 листопада 2016 року маємо понад 200 тисяч отримувачів субсидій – домогосподарств області, що становить 52,6% від загальної кількості сімей, що проживають на Тернопільщині, – розповів під час прес-конференції Вадим Боярський, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. – Це у півтора рази більше, ніж на цю ж дату минулого року – понад 130 тисяч сімей. Сума нарахувань з початку 2016 року склала 1 мільярд 260 мільйонів гривень. Середній розмір субсидії у жовтні – 1587 гривень. У зв’язку зі зміною тарифів, в липні і вересні та з початком опалювального періоду, було здійснено автоматичний перерахунок субсидій без звернення громадян. Тим, хто ще не звернувся за призначенням субсидій раджу звернутися до місцевих управлінь соцзахисту, щоб перевірити своє право на часткову компенсацію житлово-комунальних У жовтні-листопаді до управлінь соціального захисту населення в області із заявами про нарахування субсидій звернулося 8 тисяч сімей, які раніше не отримували її. В обласному департаменті соціального захисту населення прогнозують, що до кінця 2016 року буде ще 30-40 тисяч нових звернень.

«Станом на 11 листопада 2016 року маємо понад 200 тисяч отримувачів субсидій – домогосподарств області, що становить 52,6% від загальної кількості сімей, що проживають на Тернопільщині, – розповів під час прес-конференції Вадим Боярський, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. – Це у півтора рази більше, ніж на цю ж дату минулого року – понад 130 тисяч сімей. Сума нарахувань з початку 2016 року склала 1 мільярд 260 мільйонів гривень. Середній розмір субсидії у жовтні – 1587 гривень. У зв’язку зі зміною тарифів, в липні і вересні та з початком опалювального періоду, було здійснено автоматичний перерахунок субсидій без звернення громадян. Тим, хто ще не звернувся за призначенням субсидій раджу звернутися до місцевих управлінь соцзахисту, щоб перевірити своє право на часткову компенсацію житлово-комунальних послуг і провести розрахунок, можливо, можна оформити субсидії, щоб зменшити навантаження на бюджет сім’ї.».

Тим же, хто вже отримує субсидії в облдержадміністрації радять економити її, оскільки це вигідно, і не звертати уваги на заклики «випалювати» всю субсидію.

«Економити вигідно, тому що зекономлена субсидія може зараховуватись у наступні розрахункові періоди і використовуватись на оплату житлово-комунальної послуги, яка вимірюється засобами обліку, в тому числі і на оплату обов’язкової плати, – пояснив Вадим Боярський. Якщо людина економила, то вона може не платити за природній газ чи іншу послуги, яка вимірюється лічильником, упродовж отримання субсидії. Платити обов’язкову плату коли є зекономлена субсидія не потрібно. Організаціям, які надають житлово-комунальні послуги вигідно, щоб споживачі використовували весь обсяг послуг. Якщо людина використовує послугу на 100%, то організації оплачується обов’язкова плата та субсидії. Звідси і закликають відкривати кватирки і вікна. Якщо людина економить, то організації вона не приносить живих коштів, наступного після зекономленого місяця держава їй компенсує не всю субсидію, а тільки фактично використану. Якщо залишок на рахунку споживача перевищує обов’язкову плату можна її не платити, якщо менший, то заплатити тільки різницю, а якщо нульовий, то треба заплатити обов’язкову плату повністю.».

Жителі області також цікавляться чи заплановане підняття мінімальної зарплати вплине на призначення субсидій. Вадим Боярський пояснив, що збільшення доходу впливає на розмір субсидії, але розрахунок відбувається за попередній рік. Тобто, зараз люди отримують субсидії призначені у розрахунку за доходами 2015 року. Якщо мінімальна зарплата буде збільшена у 2017 році, то це буде мати вплив на субсидії у 2018 році. Можливо, до того часу будуть внесені додаткові зміни до постанови Кабміну, а зараз прогнозувати щось важко.

Сім’ї, які не отримують субсидій, за послуги теплопостачання можуть розраховуватися не тільки в опалювальний період, а й не опалювальний. Таке право дає прийнята у жовтні цього року Постанова Кабміну.

«Споживачі мають право звернутися до надавача послуг з теплопостачання за відстрочкою платежів, – зазначив Вадим Боярський. – Під відстрочкою платежу мається на увазі, що в опалювальний період можна платити тільки 50 % нарахувань, а решту 50% оплатити у весняно-літні місяці включно із вереснем наступного року, тобто до початку наступного опалювального сезону. Для цього треба написати заяву надавачу послуг з централізованого опалення.».