Головна Новини Про альтернативні котельні в Тернополі «без істерики»

Про альтернативні котельні в Тернополі «без істерики»

0Останні дні тернопільські ЗМІ рясніли чисельними думками “експертів” з альтернативної енергетики, які критикували будь-яку альтернативу російському газу. Однак навіть простий побіжний аналіз свідчить — альтернатива це екологічно та безпечно, а “крикунам” бракує банально фаховості і простого вміння читати.
Північноєвропейський екологічний досвід
Почнемо з світового досвіду. Для прикладу візьмемо країну з подібною долею до України. Це Фінляндія. Ця країна була частиною Російської імперії. Їй доводилося тричі у минулому столітті воювати за свою незалежність від “російського брата”. Відтак фіни зробили висновки, найперше в енергетиці. На сьогодні лише 7 % у енергобалансі цієї країни складає газ. Про це на повідомив міністр зовнішньої торгівлі та розвитку Фінляндії Кай Мюккякен, що перебував в Україні минулого року на днях енергетики. Цікаво, що у національному енергобалансі Фінляндії близько 36 % складає торф та продукти його переробки. Для прикладу пальне для найбільшої у світі ТЕЦ на біомасі (Alholmens Kraft) на 45 % складається з торфу. При цьому це підприємство належить до найбільш екологічно чистих і має міжнародний сертифікат системи екологічного управління згідно стандарту ISO 14001, що свідчить про дотримання високих вимог у поводженні з довкіллям.

Подібним шляхом йдуть і сусідні скандинавські країни, зокрема Швеція, де частка альтернативних джерел енергії давно перевищила третину. Реалізовувати програму переходу на почали ще у 1980-х. При цьому більшість традиційних викопних джерел енергії таких, як вуголь та газ здорожчали більше ніж на 100 %. Тоді, як ціни на альтернативне пальне вироблене з деревини, торфу, соломи змінилися набагато менше. До рівня Скандинавії підтягуються і країни Прибалтики, де до чверті усього спожитого тепла виробляється на біомасі. І що головне, у всіх цих країнах надвисокі норми захисту населення і довкілля. Об’єкти знаходяться у межах міст. Тут не говорять про “новий чорнобиль”, бо міста відмовляються від газу і переходять на солому, торф, деревину. Навпаки, тут бачать в цьому позитив. Фінляндія згідно власної енергетичної програми планує, що вже наступного року кількість тепла виробленої з альтернативи перевищить кількість вироблену з традиційних енергоносіїв. У Литві на виборах перемагає Союз зелених і селян.
Світовий досвід показує, що альтернатива — це безпечно та економічно вигідно.
Міжнародний контроль
В Україні, і Тернополі зокрема, значна частина проектів реформування ЖКГ реалізовується за сприяння НЕФКО. Це коротка назва Північної екологічної фінансової корпорації (Nordic Environment Finance Corporation – NEFCO), створеної в 1990 році п’ятьма країнами Північної Європи: Данією, Ісландією, Норвегією, Фінляндією і Швецією. Штаб-квартира корпорації знаходиться у Фінляндії, а у самій назві зроблено наголос на екологічності, тобто на безпечності для людей і довкілля проектів, які фінансує НЕФКО. Загалом принцип організації полягає в тому, щоб фінансувати проекти, що є екологічними і одночасно економічно вигідними. Минулого року за сприяння НЕФКО Жовква, що на Львівщині повністю відмовилася від газу і перейшла на альтернативу.
У Тернополі більшість проектів з впровадженням альтернативної енергетики пов’язані з європейськими структурами, зокрема з НЕФКО. За адресою Мирна 43а працює котельня, яка використовує природний газ і деревну щепу. За кошти програми НЕФКО буде реалізовано проект на котельні за адресою Р.Купчинського, 14. Тут планується переведення газового котла на деревні пелети. Нема жодних сумнівів, що усі проекти, які реалізовуються за співфінансування НЕФКО, ЄБРР та інших міжнародних організацій є безпечними. З практики видно, що місто експериментує з різними видами палива. І, безперечно, буде обрано тільки те, яке є найбільш безпечним. Зрештою такі організації, як НЕФКО змушені дотримуватися законодавства своїх країн, де безпечність для людини та екологія — це не просто слова, а чіткі норми, яких потрібно дотримуватися.
Розумне впровадження
Впровадження альтернативних котелень — це найрозумніший шлях, який гарантує екологічну безпеку, тепло і гарячу воду тернополянам. Усі проекти здійснюються під пильним контролем представників організацій з країн, які мають найвищі стандарти захисту довкілля та людини.
Разом з тим, будь-який фахівець, який розбирається у питаннях дотримання екологічних стандартів скаже, що для оцінки впливу викидів від котелень на навколишнє середовище необхідно провести лабораторні заміри. Для цього необхідно, щоб об’єкт попрацював у тестовому режимі хоча б два тижні. Лише після цього подаються документи для отримання екологічних дозволів на роботу об’єктів.
Але навіть тут, ми бачимо, як мерія додатково дбає про здоров’я людей. Як повідомив нещодавно міський голова Сергій Надал, котельні на альтернативі запрацюють лише тоді, коли буде отримано усі екологічні дозволи.
Який висновок? Тернополю та Україні безперечно потрібна альтернатива. З нами досвід провідних країн світу, які вже активно використовують альтернативне паливо. Крім того ці країни мають високі екологічні стандарти. Цих стандартів буде дотримано і тут в Україні. Котельні запрацюють, коли отримають необхідні дозволи. Тож варто вірити фактам, а не емоційним узагальненням окремих людей, думка яких далека від фахової.
Іван Ільків