Головна Новини Протиожеледні суміші перевіряють у лабораторії

Протиожеледні суміші перевіряють у лабораторії

З початку зимового періоду у боротьбі з негодою на дороги Тернопільщини витратили понад 25 тисяч тонн протиожеледної суміші. За якістю матеріалів та правильністю співвідношення вмісту компонентів суміші солі та піску слідкують у лабораторії, яка діє при Службі автомобільних доріг у Тернопільській області.

Лабораторія розташована у приміщенні Служби доріг і функціонує з грудня 2010 року. Лабораторія атестована органом з добровільної сертифікації ДП «Дорцентр» на право проведення випробувань №СА.ОДС.044.14-14.

Більш докладніше про  технологію визначення вмісту солі у протиожеледній суміші розповідає начальник лабораторії Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Олександр Кошовий – «Пробу протиожеледної суміші розводимо дистильованою водою, перемішуємо і пропускаємо через фільтр. Через деякий час у фільтрі залишається пісок, а вода з сіллю потрапить у посудину. Далі випаровуємо воду і визначаємо скільки ж солі є у суміші.»

Чим нижча температура повітря, тим більша частка солі повинна бути у протиожеледній суміші. Зазвичай при цьогорічних температурах шляховики використовують співвідношення піску та солі, як 2 до 1, або 3 до 1.