Головна Новини Проводили серцево-легеневу реанімацію: лікарі розповіли як повернули до життя 3-річну Полінку в...

Проводили серцево-легеневу реанімацію: лікарі розповіли як повернули до життя 3-річну Полінку в аквапарку

Буквально з того світу до життя повернули трирічну дівчинку у Тернополі два лікарі – анестезіолог відділення анестезіології та інтенсивної терапії обласної дитячої лікарні Юрій Голінка та в. о. завідуючого відділенням анестезіології та інтенсивної терапії обласної дитячої лікарні Сергій Цісарський.

Дитина потонула у воді. Кілька хвилин не дихала, серце зупинилося. Лише завдяки вчасним і професійним діям медиків, які опинилися у цей час поряд, Полінку вдалося буквально воскресити. Про дивовижний порятунок малечі – читайте далі, пише Овід

У анестезіолога Юрія Голінка в той день був вихідний. Лікар і його ще один колега разом з сім’ями пішли відпочити в тернопільський аквапарк. По обіді, коли вже час відпочинку добігав до кінця, чоловік побачив скупчення людей біля басейну.

“Я нічого не чув, бо в аквапарку сильно грала музика, вода бурлить, в басейнах шумлять. Але все-таки вирішив підійти і запитатися в чому річ. Коли я підійшов поближче то побачив, що дівчинку перевернули на живіт і намагалися надавати медичну допомогу. Першу медичну допомогу все ж їй надавали”, – пригадує той день анестезіолог відділення анестезіології та інтенсивної терапії обласної дитячої лікарні Юрій Голінка.

Адміністрація аквапарку розповідає, що трирічна дівчинка на кілька хвилин час опинилася без нагляду дорослих. Малеча з дитячої зони перейшла у басейні для підлітків, в якому глибина майже метр.

“Нам дуже прикро, що сталася така неприємна ситуація. В принципі дитина залишилася самостійно без нагляду в басейні. На щастя, поруч були люди, гості нашого закладу, які і перші побачили, і наш рятувальник. Разом, спільними діями вони надали першу медичну допомогу”, – розповідає заступник директора готельно-розважального комплексу Анастасія Романова.

Проте, за той час, що вона пробула в дорослому басейні, дитина встигла нахапатися води.

Дитина посиніла і перестала дихати

“У дитини сталася блювота, вода вийшла, яка в неї ще була в середині і після того все. Далі в неї вже відбувалася зупинка серця і зупинка дихання. І відповідно я почав проводити реанімаційні заходи і також покликав ще зразу свого колегу Сергія Цісарського”, – додає Юрій Голінка. 

Разом Сергієм Цісарським пан Юрій кілька хвилин робили Полінці непрямий масаж серця і штучне дихання.

“Ми дитину положили і почали непрямий масаж, штучну вентиляцію легень. Це вже є серцево-легенева реанімація. Яка тривала хвилин 10-ть я так думаю і була успішною. В той момент я думав лише про одне, щоб вона вижила. І від цих думок було страшно”, – розповідає в. о. завідуючого відділенням анестезіології та інтенсивної терапії обласної дитячої лікарні Сергій Цісарський.

Бригада швидкої допомоги приїхала до десяти хвилин. На той час малечу повернули до життя і дитинка прийшла до свідомості. Сергій Цісарський каже, реанімація дітей відрізняється від допомоги дорослим.

“Реанімаційні дії відрізняються частотою натискань на грудну клітку і частотою вдихів. Тобто дитині не може бути кількість, що і дорослому. Бо дитяче серце і легені працюють швидше. І треба набагато більше натискань, щоб запустити серцевий м’яз”. 

Швидка доправила врятовану дитину до реанімації обласної дитячої лікарні. Саме у цьому відділі працюють рятівники малечі. Лікарі кажуть, стан маленької пацієнтки задовільний і вже сьогодні її можуть перевести у звичайне відділення. Та до кінця тижня дівчинка пробуде під наглядом лікарів. Радіють порятунку дівчинки і в аквапарку. Працівники кажуть, хоч у закладі постійно чергують рятувальники, які можуть надавати допомогу, однак пильнувати за дітьми повинні в першу чергу їх батьки.

“За правилами нашого комплексу неповнолітні діти не можуть бути на території без супроводжуючої особи. Це ми одразу афішуємо при купівлі квитка, і це написано на всіх застережливих оголошеннях”, – додає  Анастасія Романова.

Мама ж трирічної Полінки через емоції не змогла нам розповісти, що ж саме трапилося в басейні. Лише одне, жінка зі сльозами на очах постійно дякувала лікарям, які буквально воскресили її доньку. І застерегла ні на мить не залишати своїх дітей без догляду.

А медики і працівники аквапарку просять усіх бути пильними при відпочинку на воді.

Джерело: Файне місто