Головна Новини Приїхали тисячі гостей: унікальні кадри збирання маланки у с. Горошова

Приїхали тисячі гостей: унікальні кадри збирання маланки у с. Горошова

маланка

Давні традиції нашого народу. Горошівська Маланка — одне з найгучніших святкових дійств Тернопільщини. Тисячі людей приїжджають до села на Борщівщині для того, аби разом пощедрувати і побачити давні українські традиції, які досі там зберігають.

Маланку-Назара ще з обіду почали готувати до відповідальної місії. Ввечері він має обійти з щедрівками та танцями все село. Традицію маланкувати в Горошовій, що на Борщівщині, передають вже сотні років з покоління до покоління. Так, одяганням Маланки займаються одразу декілька досвідчених жінок. До кожної найменшої деталі костюму відносяться максимально відповідально, бо ж Маланака- головний персонаж цього вечора. Слідкує за всім процесом найстарша представниця родини. Пані Ліда Щербань вже багато років збирає Маланок до свята. Каже, весь процес займає близько трьох годин, адже з шматків тканини потрібно зробити костюм. Найскладніша його частина – головний убір, повідомляє Т1

Поки у хатах вбирають Маланок, в центрі вже чекають люди. Тут спаравжній український карнавал. Царі, ангели, жиди і багато інших персонажів. До рання всі вони колядують і ходять з піснями хатами. Пропонуємо вам зануритися в атмосферу цього дійства.