Головна Новини “Причетні до створення музею з роботи звільнені”: Іван Марчук пояснив чому забрав...

“Причетні до створення музею з роботи звільнені”: Іван Марчук пояснив чому забрав картини зі шкільного музею

Народний художник України Іван Марчук вважає, що його полотна у музеї в рідному селі на Тернопільщині зберігалися у незадовільному стані. Саме тому він прийняв рішення забрати їх назад.

Про це митець повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці, пишуть Тернополяни

«Моя Москалівка. Відлуння… Школа із середньої стала початковою. Ентузіасти, причетні до створення музею, з роботи звільнені. Кімнатки меморіального музею вологі (опалення взимку відсутнє), охорона відсутня. Оригінали наданих для експонування творів довелося забрати. На більшості з них відбилися наслідки несприятливих умов зберігання. Вони складуть основу державного музею,.. якщо він буде», – повідомив Іван Марчук.

Він також зазначив, що у нині Москалівці зібрано чимало меморіальних речей, фотографій, розроблено змістовні, зворушливі екскурсії. Марчук передав для експозиції два десятки принтів на полотні зі своїх картин.

 «Чи буде кому (і для кого) те демонструвати та зберігати?.. Дорога до села вся у вибоїнах і канавах. Але то моя рідна дорога додому…», – додав художник.

Як раніше повідомлялось, 18 серпня цього року знаний український художник Іван Марчук зі скандалом забрав свої картини з єдиного музею, створеного на його честь, що у Москалівській початковій школі колишнього Лановецького району. Згодом у міській раді м. Ланівці спростували інформацію про те, що митцю забороняли забирати власноруч написані твори мистецтва. Мовляв, за його відсутності двоє осіб вандальськими способами стали зривати оригінали картин зі стін та обгортати їх у будівельну плівку. На місце викликали правоохоронців, приїхав і сам Іван Марчук, який висловив бажання забрати картини до Києва, де буде створено музейно-культурного центру сучасного мистецтва геніального художника.