Головна Новини Прем’єр-міністр на Тернопільщині: Невеликі села мають стати основою української економіки, тому наше...

Прем’єр-міністр на Тернопільщині: Невеликі села мають стати основою української економіки, тому наше завдання їх підтримувати

Перебуваючи з робочою поїздкою у Тернопільській області Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ознайомився з господарською діяльністю ПАП «Іванівське». Зокрема Глава Уряду побував на полі й особисто випробував техніку, яка розпочала збір врожаю ріпаку.

Володимир Гройсман підкреслив, що 30 років тому саме з Тернопільщини розпочався Всеукраїнський фермерський рух, а сьогодні уряд працює над тим, щоб створити якісну програму підтримки українського фермера. За його словами, уже найближчими тижнями Кабінет міністрів має вийти на фіналізацію рішення: у проекті бюджету на 2018 рік Уряд запропонує Парламенту виділити 1 млрд грн на підтримку невеликих фермерських господарств для того, щоб на селі було не тільки вирощування, а й переробка продукту, створювалися робочі місця.

«Аграрії сьогодні формують майже 17% ВВП країни. Завдяки застосуванню новітніх технологій та правильному господарюванню на українській землі є можливість отримати рекордні врожаї належної якості. Ми входимо в десятку кращих експортерів світу соняшникової олії, кукурудзи, пшениці. Це означає тільки те, що ми маємо інвестувати в розвиток українського фермерства на селі. І коли хтось говорить, що село це тільки поле, це – неправда. Село – це, в першу чергу, люди і наші аграрні можливості. Тому наше завдання – підтримувати невеликі села, які мають стати основою нашої економіки. Адже ми зацікавлені в тому, щоб стверджувати аграрний потенціал в середині країни та у світі..

Як у свою чергу підкреслив голова Тернопільської ОДА Степан Барна, аграріям Тернопільщини створюються максимально сприятливі умови для роботи, особливо в період жнивної кампанії. «Минулоріч Тернопільщина увійшла в десятку кращих областей України за динамікою зростання у кількох напрямах. Зокрема, за обсягом виробництва валової продукції сільського господарства ми посідали 8 місце. З боку обласної адміністрації ми зробимо все можливо, щоб цей показник тільки покращувався. Ми пишаємося, що у нашому краї є відповідальні підприємці, які уміло обробляють землю та виробляють якісну продукцію», – зазначив Степан Барна.

За словами господаря підприємства Антона Білика, цього року дуже хороші врожаї пшениці, ріпаку, цукрового буряка. «Наші поля не соромно показати і Прем’єр-міністру. Ми зараз збираємо 51 центнер гороху, 48-49 центнерів ріпаку і готуємося до збирання пшениці. Пшениця зараз дозріває приблизно на 90-95 центнерів на 1200 га. Обробляємо 4 500 га землі. І робимо це добре та якісно. Працюємо також механічним способом. У нас є хороша техніка, яка працює на полях. Поля у нас чисті, бо вже обробляються роками і тому бур’янів немає», – зазначив аграрій.

Нагадаємо, за підсумками 2016 року з Державного бюджету аграріям Тернопільської області відшкодовано відсотків за користування кредитами комерційних банків на суму 17,2 млн грн.