Головна Новини Президент не буде керувати справами в Чорткові чи Борщеві, – громада вирішуватиме...

Президент не буде керувати справами в Чорткові чи Борщеві, – громада вирішуватиме свої справи

ШумадаПро нюанси територіальної реформи говорять вже не один місяць. Що ж детально представляє собою децентралізація розповів голова Тернопільської міської організації Партії «Солідарність – Блок Петра Порошенка» Віктор Шумада в ефірі телеканалу ІНТБ.

  • Що принесе Україні територіальна реформа? Для чого вона?

Адміністративний устрій в нашій державі сьогодні – спадщина Радянського Союзу. Тобто, низка районів, областей, сіл… це все було «нарізано» при плановій економіці тих часів. Сьогодні в нас ринкова економіка, і на часі є розвинути адміністративний устрій до сучасних реалій. Цей процес вже почався через фінансову децентралізацію. В цьому році міста і села отримали перші місцеві податки, які повноцінно наповнюють їхній бюджет. Петро Порошенко – це перший Президент, який сказав, що йому не потрібні геть усі повноваження, і не потрібно керувати тим, що відбувається в Борщівському, чи Чортківському  районах. Люди мають можливості керувати своїми справами.

Громада, яка утвориться буде окремий суб’єкт діяльності зі своїми функціями, але найголовніше – всі свої ініціативи люди зможуть швидко і якісно втілювати.

  • На Тернопільщині зараз є дві територіальні громади…
  • Станом на сьогодні, таких громад вже є понад 15. Це ті, які провели сесії, які мають заключення обласної ради. Якраз на сесію обласної ради, яка не відбулась, туди подавались готові пакети по громадах. До 25 жовтня існуючі громади матимуть нове життя: їх не буде цікавити хто голова районної ради і так далі. Вони будуть самостійними і самодостатніми. Ця громада з першого січня 2016 року зможуть вирішувати: які будуть школи, як розвиватиметься медицина, які дороги ремонтувати тощо.

– Людей найбільше лякають скорочення: не буде сільських рад, буде оптимізація шкіл, тобто зменшення робочих місць.

  • Реформи бояться ліниві голови сільських рад, байдужі місцеві чиновники… які дійсно можуть втратити роботу. Люди, яких хвилює, що буде з їхнім населеним пунктом завтра – прагнуть змін, прагнуть утворення цих громад. Що буде з чиновниками? Потреба в РДА, районній і сільських радах відпадають…в громади буде голова громади, буде депутатський корпус, вибраний людьми і старости кожного села. Де є сільська рада з п’ятьма працівниками, залишиться тільки один староста. Де є 2 тисячі населення в селі – там буде староста на заробітній платі. Якщо село має тільки 300 людей, то і менший дохід, адже роботи небагато. Кожна громада створить власну систему управління: відділ освіти, охорони здоров’я та інші структурні підрозділи. Якраз люди, що працюють в районних радах і райдержадміністраціях можуть перейти туди і працювати на громаду. Кількість працівників призначатиме не Київ, а безпосередньо члени громади.
  • Чи має громада право вийти з обєднання?
  • Звичайно має, село може не входити в громаду і може вийти з неї. Але тоді буде жити так, як і 25 років тому… Самодостатня громада з потужним фінансовим ресурсом дає великий потенціал кожному селу. Наведу приклад : завдяки фінансовій децентралізації місто Тернопіль цього року отримало ще понад 200 мільйонів гривень до бюджету за рахунок  того, що частину податків залишили на місцях. Не відкрився новий завод, не збільшилась кількість платників податків, але бюджет збільшився. Громади будуть зацікавлені, щоб сплачувались податки, щоб все було офіційно і відкрито. Адже, в такий спосіб вони будуть мати більше коштів для вирішення своїх питань.