Головна Новини Президент вручив державну нагороду тернопільському чемпіонові зимової паралімпіади Тарасові Радю (фото)

Президент вручив державну нагороду тернопільському чемпіонові зимової паралімпіади Тарасові Радю (фото)

Під час зустрічі зі спортсменами української команди – учасниками XII Зимових Паралімпійських ігор 2018 Президент Петро Порошенко вручив паралімпійцям високі державні нагороди. Серед них – і тернополянин Тарас Радь, який виборов для України золоту медаль! Крім того, Тараса Радя включено до топ-5 найкращих дебютантів Паралімпійських ігор.

Зокрема, за значний особистий внесок у розвиток паралімпійського руху, забезпечення високих спортивних результатів національною паралімпійською збірною командою України на ХІІ зимових Паралімпійських іграх 2018 року орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня був відзначений дворазовий чемпіон Паралімпійських ігор з біатлону Віталій Лук’яненко. Орденом «За заслуги» І ступеня – срібний призер Паралімпійських ігор з лижних перегонів Григорій Вовчинський. Орденом «За заслуги» ІІ ступеня – бронзовий призер Паралімпійських ігор з біатлону Анатолій Ковалевський та чемпіон і бронзовий призер Паралімпійських ігор з лижних перегонів Максим Яровий.

Орден «За заслуги» ІІІ ступеня Глава держави вручив чемпіонці Паралімпійських ігор з лижних перегонів Юлії Батенковій-Бауман, спортсмену-лідеру – дворазовому чемпіону, триразовому срібному та бронзовому призеру Паралімпійських ігор з біатлону та лижних перегонів Віталію Казакову, дворазовому срібному призеру Паралімпійських ігор з біатлону Олександру Казіку, чемпіону Паралімпійських ігор з біатлону Тарасу Радю, чемпіону, срібному та бронзовому призеру Паралімпійських ігор з біатлону та лижних перегонів Ігорю Рептюху, чемпіону та бронзовому призеру Паралімпійських ігор з біатлону та лижних перегонів Юрію Уткіну.

Дворазова чемпіонка, триразова срібна та бронзова призерка Паралімпійських ігор з біатлону та лижних перегонів Оксана Шишкова отримала з рук Президента орден княгині Ольги ІІ ступеня, а чемпіонка та триразова бронзова призерка Паралімпійських ігор з біатлону та лижних перегонів Людмила Ляшенко – орден княгині Ольги ІІІ ступеня.

Також медаллю «За працю і звитягу» відзначено спортсмена-лідера – дворазового срібного призера Паралімпійських ігор з біатлону Сергія Кучерявого, спортсмена-лідера – дворазового чемпіона Паралімпійських ігор з біатлону Івана Марчишака, спортсмена-лідера – бронзового призера Паралімпійських ігор з біатлону Олександра Мукшина, спортсмена-лідера – чемпіона та бронзового призера Паралімпійських ігор з біатлону та лижних перегонів Руслана Переходу.

Чемпіон і бронзовий призер Паралімпійських ігор з лижних перегонів Максим Яровий зазначив, що дуже щасливий отримати високу нагороду і подякував за відзнаку. «На цій паралімпіаді ми зробили все, що могли, щоб показати, що ми сильні і наша Україна сильна. Ми, всі спортсмени боролися за кожну медаль, за кожне місце. Було тяжко, іноді були моменти несправедливості з боку суперників, суддівства, тяжкої негоди і з цим треба було боротися, але ми це зробили. Я, думаю, дуже добре», – сказав спорстмен.

Він також подякував за стипендії Президента та реабілітаційний центр, що працює у Львівській області. «Без нього ми б не показали того результату, який у нас є. Ми  боролися і будемо боротися в ім’я України», – додав чемпіон.

Глава держави, у свою чергу, зауважив: «Було нелегко і не було відчуття такого свята, яке зараз демонструється у фільмі. Це була страшенно виснажлива концентрація зусиль, яка веде нашу націю до перемоги. І кожна із 22 медалей є гордістю України».

Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич відзначив підтримку українців, які слідкували за змаганнями на Паралімпійських іграх 2018 року. Він нагадав, що не було жодного дня, коли би українські паралімпійці не отримували медалі. «Ви – перший, хто нас вітав у соціальних мережах з перемогою. Ми бачили і відчували, і це було значимо прочитати, що Президент перший привітав українську команду з черговою перемогою», – зазначив він.

Валерій Сушкевич розповів, що медаліста Віталія Лук’яненка Міжнародна спортивна спільнота номінувала у трійку найкращих спортсменів світу у зимових видах спорту, а медаліста та нашого земляка Тараса Радя включено до топ-5 найкращих дебютантів Паралімпійських ігор.

Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю подякував за підтримку паралімпійців з боку держави.

Джерело: www.president.gov.ua