Головна Новини Працює на полові або качанах кукурудзи: на Тернопільщині елеватор відмовився від природного...

Працює на полові або качанах кукурудзи: на Тернопільщині елеватор відмовився від природного газу (Відео)

Техніка працює на полові або качанах кукурудзи. Зараз економлять майже вдесятеро, розповів директор підприємства Іван Іскерський. Такі теплогенератори розробили в Тернополі.

За словами доктора технічних наук Валерія Федорейка, завдяки таким відновлювальним джерелам енергії Україна зможе обійтися без російського газу, повідомляє Суспільне.

“Це не відходи, не сміття, це замінник газу, енергоносій, яким ми можемо забезпечити себе. На сьогодні на цих складах лежить 10 мільйонів гривень, це якщо в перерахунок на газ. Це те, що ми мали викинути на родючі землі, в яри, річки, ставки, а на сьогоднішній день, це є паливо”, — каже Іван Іскерський.

Директор науково-виробничого підприємства “Енергоощадні технології” Іван Іскерський показав запаси палива. Це полова, яка залишається після обробки зерна. На цьому працюють генератори для зерносушарок.

“Коли ми стикнулися з проблемою сушіння зерна – основне була вартість енергоносіїв. І за допомогою даних теплогенераторів ми добилися того, що значно здешевили сушіння, забезпечуємо себе своїм паливом. Ми не залежні від газу, нам не потрібно газу”, — розповів Іван Іскерський.

Як паливо використовують також подрібнені качани кукурудзи і солому.

“Якщо в попередньому сезоні ми в годину використовували 250 метрів кубічних газу, а в добу це 6 тисяч метрів кубічних. Ми використовуємо за добу 12 тонн полови, сміття. 12 тонн полови , якщо тонна полови навіть з логістикою і доставкою, з усім буде вартувати тисячу гривень, то ми використовуємо 12 тисяч гривень”, — каже Іскерський.

Теплогенератор працює на біовідходах. Іван Іскерський пояснює принцип роботи технології.

“Є бункер, на якому накопичується паливо, керується все комп’ютером. Топка має вихрове горіння і температура там від 700 до 1000 градусів. Коли ми запрошували і держстандарт, і екоінспекцію для аналізу викидів, то дані викиди були менші в рази від норми. Димові гази, які є прогріті при температурі 400-500 градусів, проходять в теплообмінник, в теплообміннику воно нагріває чисте повітря і з необхідною температурою поступає в сушильний агрегат.”

Потужність теплогенератора два з половиною мега ват.

“На сьогодні Україна виробляла біля 100 мільйонів тонн зерна в рік. 2-3% при цьому зерні були відходи, тобто Україна мала в рік до 3 мільйонів тонн відходів 3-ї категорії. 1 тонна відходів дорівнює теплотвірній здатності 1000 метрів кубічних газу”, — розповів Іскерський.

Теплогенератори автоматизовані, розповідає головний механік підприємства Володимир Магіс.

“Не важко робити, все подається автоматично, виставляєш температуру, автоматично регулюється паливо”, — каже головний механік.

За словами Івана Іскерського, сушіння зерна – потребує найбільше енергії в сільському господарстві, тому приблизно 15 років тому почали шукати альтернативу газу. На сьогодні розробили вже 4 типи теплогенераторів, які працюють на біовідходах.

“Модульний теплогенератор, де в одному модулі розташований і теплообмінник і сама топка горіння, тільки виносяться органи управління, даний тип генератора можна легенько демонтувати, перевезти в інше місце і протягом 6 годин запустити на іншому місці роботи”, — каже Іскерський.

Доктор технічних наук Валерій Федорейко розповів, генератори-утилізатори, які розробили на Тернопільщині, використовують підприємства у п’яти областях. За його словами, цього тижня у Тернополі відновили виробництво генераторів.

“На даному етапі розвитку відновлювальних джерел це є енергетичний прорив, якщо порівняти так в соціальному плані – це золото Полуботка в енергетиці України, це ті технології, які розроблені в Тернополі, можуть в повній мірі в Україні вирішити питання з природним газом в енергоємних процесах. Я думаю, що найближчим часом, європейці вже цікавляться, зараз будуть мати проблеми з енергетикою у зв’язку з відносинами з Росією, вони теж звернуть увагу на наші розробки і Тернопільщина може стати центром біодиверсифікації нашої України і розраховувати на ринок Євросоюзу “, — розповів Валерій Федорейко.