Головна Новини Почаївська лавра – джерело розповсюдження коронавірусу не тільки в Тернопільській області

Почаївська лавра – джерело розповсюдження коронавірусу не тільки в Тернопільській області

Цілком ймовірно, що в Києво-Печерську Лавру коронавірус міг потрапити разом із хворим монахом із Почаєва, який нещодавно помер у столиці.

“Про перші ланцюжки зараження, що ведуть до Почаївської лаври, стало відомо ще місяць тому – 20 березня, коли про чотирьох хворих які відвідали Почаїв паломників повідомив не якийсь жовтий інтернет-сайт, а на офіційному брифінгу президент Молдови Ігор Додон. Але ніщо не йокнуло ні у головного санітарного лікаря області Оксани Чайчук, ні у Віктора Ляшко в Києві “, – пише блогер и публіцист Андрій Плахонін а своїй сторінці соцмережі” Фейсбук “, та продовжує:

“Ці тільки про людське око демонструють тривогу і щиру заклопотаність слова, які на засіданні оперативного штабу по боротьбі з пандемією в Тернопільській області вимовила головний обласний санітарний лікар Оксана Чайчук, насправді лише привід для гіркої іронії, символ повної імпотенції, непрофесіоналізму чинної влади, яка проявилася як ніде у випадку з коронавірусів і Почаївською лаврою. На тлі виявленої напередодні масового спалаху коронавірусу в Шумському районі, вона скаржилася, що всі ланцюжки зараження ведуть до Почаївської лаври, але настоятель мовляв, відмовляється співпрацювати, ігноруючи спроби зв’язатися з ним навіть обласної влади.

Можна було б тут довго говорити про відверту недоумкуватість як мінімум верхівки УПЦ Московського патріархату, але давно пора це прийняти як даність – вони такі, які є, якими їх ще КДБ (ну а в кожному персональному випадку ще й жадібність, дурість, гординя, невіра в Бога … та всього і не перерахуєш) створило. Тут цікаво інше, чого заявами міністра Степанова, що Влада де нібито не може втручатися в справи Церкви (боротьба з епідемією це внутрішня справа Церкви ?!), що не прикрити.
Про спалах захворюваності COVID-19 в Шумському районі заговорили тільки в середу, що і стало причиною такої стурбованості місцевих санітарної влади. Але, на секундочку, про перших ланцюжках зараження, що ведуть до Почаївської лаври, стало відомо ще місяць тому – 20 березня, коли про чотирьох хворих відвідали Почаїв паломників повідомив не якийсь жовтий інтернет-сайт, а на офіційному брифінгу президент Молдови Ігор Додон. Але ніщо не йокнуло (в серце, як і не клацнуло в головах) ні у головного санітарного лікаря області Оксани Чайчук, ні у Віктора Ляшко в Києві. Незважаючи на введений в країні карантин, Почаївську лавру продовжували щодня відвідувати тисячі людей, а ченці – роз’їжджати по Україні.

Ще один дзвіночок – вже 13 квітня в Києві від COVID-19 помер 42-річний монах Почаївської лаври. Він зупинився погостювати в Києво-Печерському монастирі, звідки і був госпіталізований. На секундочку, Києво-Печерський монастир на сьогодні – це найбільша спалах коронавірусу в Україні, у який прибув з Почаєва погостювати помер монах – це навіть не ланцюжок слідів, навіть не відбиток пальця, це власноруч у присутності свідків підписана визнання, що джерело зараження знаходиться там. Але санітарна влада чекає ще кілька днів (як в тому анекдоті, коли коханець знімає труси, і вішає їх на дверну ручку, закривши огляд підглядати в замкову щілину в надії викрити жінку цього мужа: “Знову невідомість!”), Поки нарешті ще один спалах в Шумському районі не змушує їх … що ?!
Тільки не смійтеся. Головний санітарний лікар області марно просила помічника настоятеля скласти список учасників монастирського хору ?! Начальник поліції області Олександр Богомол настоятелю додзвонитися не зміг, хоча кілька разів подзвонив ?!

… І тільки в п’ятницю … що, нарешті взяли аналізи у всіх ченців? … Закрили доступ до Лаври? (Нагадаю, будови та територія знаходяться у УПЦ МП тільки в користуванні, і належать державі) … Ні, провели дезінфекцію території … Ну звичайно, заражалися ж не від людей, а від тротуарної плитки або від стін.
Як результат, за місяць як мінімум сотні ланцюжків зараження. Як мінімум, тисячі хворих, два на сьогодні відомих трупа … Це вже не службова недбалість, це вбивство, за яке потрібно в першу чергу запитати з санітарної влади області та країни “.