Головна Новини Посівна кампанія на Тернопільщині: що відомо

Посівна кампанія на Тернопільщині: що відомо

Сільськогосподарські підприємства Тернопільщини готуються до посівної кампанії. Про це Суспільному розповів директор департаменту агропромислового розвитку області Володимир Стахів.

За його словами, деякі сільськогосподарські підприємства вже розпочали посівну кампанію і приблизно 300 га ярої пшениці вже посіяно, пише Суспільне.

“Нині є проблемним питання щодо паливно-мастильних матеріалів. Ми повідомляємо аграріїв, щоб вони визначилися з місячною потребою пального і сподіваємося, що постачання пального буде налагоджено. На сьогоднішній день вартість не обумовлюється. Окрім того, Верховна рада зняла акцизи і знизила ПДВ”, – каже Володимир Стахів.

За його словами, нині є залишки мінеральних добрив, щоправда, ціна суттєво вища, ніж торік.

“На початку війни аграрії віддавали своє пальне для Збройних сил України, щоб відправляти техніку на передову, тому знизився запас пального. Зараз в області є третина пального від потреби, але є низка підприємств, які забезпечені на 100 відсотків пальним. На даний момент озимина підживлена і в нормальному стані. На Тернопільщині є 73 000 га ріпаку. Це грошова культура, яка дає старт до жнив. Ріпак також в нормальному стані і вже підживлений. Рада оборони прийняла рішення дозволити аграріям працювати в нічний час під час комендантської години. Аграріям потрібно повідомити голову громади, що вони планують працювати на конкретному полі в нічний час, щоб місцеві жителі не лякалися шуму техніки. І можна працювати спокійно”.

У програмі “Сьогодні. Головне” Володимир Стахів нагадав, що уряд заборонив вивозити пшеницю і ячмінь, але дозволив експорт кукурудзи і сої.

“Продовольча безпека – це зернові культури, картопля і овочі. Якщо говорити про фінансову підтримку в умовах військового часу, то всі кошти в державному бюджеті зосереджені насамперед на армію і на допомогу областям, де ведуться бойові дії. Тому фінансової підтримки для сільгоспвиробників не буде. Але щоб провести посівну компанію уряд прийняв рішення надати кредити під нуль відсотків. Звичайно, не всі зможуть скористатися цим. Основний напрямок – на малі й середні господарства. Їм буде надаватися фінансова підтримка в банках. Зараз розробляється механізм і найближчим часом це запрацює. Важливо, щоб запрацювало кредитування і аграрії змогли купувати і вкладати кошти в посівну кампанію. Якщо продовжиться військовий стан, то продовжиться і термін кредитування”, – каже директор департаменту агропромислового розвитку області Володимир Стахів.