Головна Новини Посол Ізраїлю відвідав єврейський цвинтар у Збаражі на Тернопільщині

Посол Ізраїлю відвідав єврейський цвинтар у Збаражі на Тернопільщині

Тернопільщину вперше відвідав Надзвичайний та Повноважний посол Ізраїлю в Україні Джоел Ліон.

Як повідомили у прес-службі Тернопільської ОДА, він зустрівся з головою облдержадміністрації Степаном Барною для обговорення напрямків співпраці. Серед іншого також відвідав один із місцевих єврейських цвинтарів, пише Зік.

«Нам цікаві такі перспективні напрямки співпраці з державою Ізраїль, як розширення експортних поставок продукції сільського господарства. У 2019 році це можуть бути олійні культури, деревина. Щодо реалізації інвестиційних проектів, то маємо пропозиції щодо будівництва підприємства для зберігання та переробки насіння олійних культур і елеваторів для зберігання та переробки зерна з подальшим експортом в Ізраїль», – сказав Барна.

У свою чергу, пан посол зазначив, що Ізраїль зацікавлений в українській продукції.

«Нещодавно держава Ізраїль підписала з Україною угоду про вільну торгівлю. В рамках угоди у двосторонньому порядку скасовуються ввізні мита для 80% українських промислових товарів та 70% ізраїльських промислових товарів. Це принесе багато переваг і вашому регіону, бо передбачається скасування мита на сільськогосподарську продукцію», – поінформував він.

Посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон, представник посольства Федеративної республіки Німеччини в Україні Йенс Краус Массе та Степан Барна також відвідали єврейський цвинтар у Збаражі, що неподалік Тернополя.

За словами Барни, у Збаразькому районі є низка могил, де поховані євреї. Він відзначив, що нащадки цих людей пам’ятають, що їхнє коріння веде на Тернопільщину, та намагаються зберегти пам’ять про пращурів, зберігаючи єврейські цвинтарі.

«На території області є 74 об’єкти, які пов’язані з історією єврейської культури. Це дає можливість говорити про активний культурообмін між нашими державами», – зазначив Барна.