Головна Новини Порізав дружину ножем і, ймовірно, зґвалтував: на Тернопільщині судили нелюда

Порізав дружину ножем і, ймовірно, зґвалтував: на Тернопільщині судили нелюда

Тернопільський апеляцій суд залишив без змін вирок обвинуваченому, який на пасовищі спричинив дружині тяжкі тілесні ушкодження

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційні скарги прокурора, обвинуваченого Леоніда К. та його захисника на вирок Борщівського районного суду від 17 липня 2020 року.
Як встановлено місцевим судом, 18 лютого 2019 року під вечір, Леонід К. із дружиною перебував на пасовищі села Шишківці Борщівського району, де між ними виник словесний конфлікт, під час якого чоловік наніс потерпілій численні удари ножем, спричинивши тяжкі тілесні ушкодження.
Окрім того, під час досудового слідства потерпіла звинуватила Леоніда К. в тому, що він проти її волі здійснив із нею статевий акт. Проте у суді жінка змінила свої покази, зазначивши, що всі дії були добровільними, чоловік погрожував їй виключно з вимогою піти поговорити та помиритись.
Вироком місцевого суду Леоніда К. визнано винним за ч.1 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння) та виправдано за ч.2 ст. 152 КК України (зґвалтування, вчинене щодо особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах) та засуджено до шести з половиною років позбавлення волі.
Санкція ч.1 ст. 121 КК України передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 8 років; ч.2 ст. 152 КК України – карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.
Не погодившись із цим рішенням, обвинувачений та його захисник подали апеляційні скарги, в яких, не оскаржуючи кваліфікацію дій Леоніда К., просили переглянути призначене покарання. Так, прокурор вважав, що покарання не відповідає фактичним обставинам справи та ступеню тяжкості скоєного кримінального правопорушення, тому просив вирок місцевого суду скасувати та ухвалити новий, яким визнати Леоніда К. винним і за ч.2 ст. 152 КК України та остаточно призначити покарання у виді 10 років позбавлення волі.
Натомість обвинувачений та його захисник просили суд врахувати, що Леонід К. має на утриманні трьох малолітніх дітей, щиро покаявся й повністю визнав свою вину і його виправлення можливе без ізоляції від суспільства, а тому просили призначити Леоніду К. покарання у виді 5 років позбавлення волі, застосувати ст. 75 КК України і звільнити із випробуванням зі встановленням іспитового строку.
Потерпіла К. подала заперечення на апеляційну скаргу прокурора, зазначивши, що повністю погоджується з вироком суду першої інстанції не лише щодо кваліфікації дій обвинуваченого, але й стосовно призначеного йому покарання.
Заслухавши суддю – доповідача, доводи прокурора, аргументи обвинуваченого та його захисника, перевіривши матеріали кримінального провадження та обговоривши матеріали справи в межах поданих апеляційних скарг, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до висновку, що суд першої інстанції виніс справедливе покарання, співмірне тяжкості скоєного злочину та особі обвинуваченого, яке є необхідним і достатнім для його виправлення та попередження нових злочинів, тому апеляційні скарги слід залишити без задоволення, а вирок суду першої інстанції – без змін.