Головна Новини Поліклініка та лікарня залізничників у Чорткові: колись тут був готель і ресторан,...

Поліклініка та лікарня залізничників у Чорткові: колись тут був готель і ресторан, а нині пустка

У нашому місті зберігся не один десяток старих будівель, кожна з яких, якби могла говорити, розповіла б чимало цікавого про минуле сивочолого Чорткова. Частину з красивих архітектурно-вишуканих будівель минулого ми сьогодні можемо побачити хіба що на старих фотографіях. Як приміром, Окружної Скарбової Дирекції, зруйнованої «червоними визволителями», що стояла на місці, де нині сквер Скорботи і Надії. А деякі руйнує час при повному байдужому спогляданні нас, нині сущих, пише Чортків Сіті


Фото з газети “Голос народу” відд 30 червня 2017 р., № 26

Напевне, кожному чортків`янину середнього і старшого віку знайоме двоповерхове приміщення поліклініки і лікарні залізничників, що розмістилося біля самісінького залізничного вокзалу. Нині воно стоїть пусткою, відлякуючи своїм зовнішнім виглядом і вибитими вікнами містян і гостей Чорткова, що прибувають приміським дизель-потягом (добре, що фірмовий поїзд сполученням Київ-Рахів –  єдиний з пасажирських, що курсує через наше місто, – приходить глибокої ночі).

Фото Максима Огородника
Однак ще порівняно недавно тут діяла лікарня на 40 ліжко-місць, яка обслуговувала працівників 20 станцій і 15 підприємств Львівської залізниці. А до війни тут діяли популярні у нашому місті готель і ресторан. Про це ми дізнаємося з історико-краєзнавчого нарису місцевого краєзнавця Яромира Чорпіти «Чортків» (2002).

«До війни, –  пише автор, –   цей будинок належав купцеві Р.Копеньовському. Перший його поверх орендував Й.Кухарський під ресторан, другий – І.Рудольф під готель. А вже у повоєнні роки залізничники відкрили тут поліклініку і лікарню, що раніше розміщувалася на вулиці Шопена (до 1956 року).

На початках лікарня мала чотири палати з 10-ма ліжками. Умови праці були на той час далекими від нормальних. Не було рентгенівського апарату і сухо-жарової печі для стерилізації шприців. Великі незручності відчувалися від відсутності каналізації. Опалення було пічним. Не кращими були й умови на кухні: звичайна плита, яка опалювалася вугіллям. На виклики лікарі їздили бричкою, в медичні працівники одночасно працювали у підсобному господарстві в селі Пастуше, де вирощували овочі, збирали урожай та заготовляли його для хворих. З роками лікарня та поліклініка отримали відповідну медичну апаратуру чеського та вітчизняного виробництва, під`єдналася до централізованого опалення. Кількість ліжок збільшилася до сорока. В даний час лікарня ліквідована, залишилася тільки поліклініка».

 Фото Максима Огородника

На жаль, ліквідована нині і поліклініка. А ось для добротного приміщення було б добре, якби знайшовся господар, котрий би тут облаштував пристойний готель, як колись пан Рудольф. У Чорткові їхній брак відчувається. Тим більше, що з кожним роком наше місто стає все більш привабливим і цікавим для туристів.

 Фото Максима Огородника