Головна Новини Подробиці вербування тернополянина ФСБ

Подробиці вербування тернополянина ФСБ

Спецслужби Російської Федерації намагалися схилити до державної зради мешканця Тернополя, який виїхав до РФ на заробітки.

Ще будучи підлітком юнак виїхав у Москву де намагався працевлаштуватися. Під час чергового рейду поліції, яка виявляла нелегальних мігрантів, юнака затримали правоохоронці за незаконний перетин кордону. Невдовзі він був засуджений до позбавлення волі, а до інкримінованого йому правопорушення суд ще й «додав» викрадення автомобіля. Відбувши покарання, юнак спробував розпочати життя з чистого листа. Він переїхав у Іжевськ, влаштувався на роботу, познайомився із дівчиною та зав’язав з нею серйозні стосунки. Проте, після подій Революції Гідності тернополянина затримали співробітники Федеральної служби безпеки. Потрапивши до рук ФСБ, хлопець зазнав психологічного тиску і залякувань. Розмову з українцем специ відразу ж розпочали із погроз. Йому пригадали про кримінальне минуле і попередили, що у разі відмови від співпраці хлопця під будь-яким зручним приводом засудять до значного терміну ув’язнення як рецидивіста, а його дівчину звільнять з роботи і влаштують їй «веселе життя». Розуміючи серйозність намірів росіян, тернополянин погодився виконувати їх вказівки. Куратори з ФСБ поставили перед українцем низку завдань. В першу чергу він повинен був збирати та передавати росіянам інформацію про місця знаходження центрів підготовки українських добровольчих формувань для участі у бойових діях на Донбасі. Також, у його обов’язки входив збір установчих даних командирів, чиї підрозділи беруть або планують залучатися до участі у АТО.

Куратори з ФСБ поставили перед українцем низку завдань. Насамперед він мав збирати інформацію про дислокацію центрів підготовки українських добровольчих формувань. Також в його обов’язки входив збір установчих даних командирів, чиї підрозділи беруть участь в АТО. Крім того, росіяни планували використовувати хлопця для організації різного роду провокацій, повідомили в прес центрі СБУ.

Після повернення в Україну юнак відразу ж звернувся до Управління СБ України в Тернопільській області, де і розповів про всі обставини вербування. Ухвалою суду його звільнено від кримінальної відповідальності на підставі ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Довідково: ч.2 ст. 111 Кримінального кодексу України – Звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання.

https://youtu.be/lTlkCCR2lRw