Головна Новини Подробиці вбивства 17-річної школярки у Вишнівці

Подробиці вбивства 17-річної школярки у Вишнівці

Правоохоронці знайшли злочинця, який вбив сімнадцятирічну Ірину Мукоїд у Вишнівці. Ним виявився 16-річний хлопець із сусіднього села Дзвиняча, який навчається в училищі у Вишнівці. 25 червня, він, як і загибла, відзначав у селі День молоді. Пояснення своєму вчинку юнак не дає, але у момент його скоєння він був у нетверезому стані. А стан його психічного здоров’я будуть встановлювати фахівці. Після оголошення підозри хлопець зізнався у скоєному при власному батькові та адвокатові. Зараз він перебуває під вартою без права внесення застави. Розслідування триває.

Подробиці цієї жахливої події розповіли під час спільної прес-конференції начальник ГНПУ в Тернопільській області Олександр Богомол та заступник прокурора Тернопільської області Олег Галицький. Олександр Богомол зазначив, що тіло дівчинки на узбіччі дороги виявив місцевий мешканець після сьомої ранку 26 червня. В той момент він побачив, що з місця, де лежало тіло, саме від’їжджав чорний позашляховик з іноземними номерами. Про це він і повідомив у службу рятувальників та поліцію. В результаті з’явилася версія, що злочин вчинили «мажори». Та після обстеження місця події та висновків судмедекспертів, ця версія не підтвердилася, хоча її продовжували відпрацьовувати.

«Первинна інформація про чорний позашляховик дала життя декільком версіям про те, що вбивство було вчинено «мажорами» – дітьми місцевих авторитетів, аграріїв і так далі, – каже Олександр Богомол. – Однак під час подальшого розслідування, коли ми звернулися до водіїв за допомогою про надання інформації з реєстраторів, ми переконалися в тому, що тіло лежало на узбіччі задовго до того, як було виявлено місцевим жителем. На одному із відеореєстраторів  було зафіксовано, що о 5.45 тіло перебувало поряд з парканом. На жаль, декілька людей, які йшли, їхали на велосипеді, авто, не бачили тіла дівчинки. Там така гірка з піском, дівчинка була майже оголена і тіло по кольору зливалося з піском і було виявлено вже досить пізно, вже пройшло дві години світлового дня. До місця події було направлено криміналістичну лабораторію, проведено огляд, залучено судмедекспертів. Ми інформацію декілька днів не розголошували, щоб мати можливість оперативно реагувати на ті версії, які виникали по ходу. На місці події було виявлено труп дівчини. Вона була в платті, яке було задерте вище пояса, труси були розірвані, сумочка була при дівчинці і була на ній, по ланцюжку було видно, що боротьби жертви з вбивцею не було. Було виявлено декілька копійок, мобільний телефон дівчинки, який був притоптаний у пісок, і ніж яким було вбито жертву. Під час розтину тіла було підтверджено факт, що саме цим ножем було нанесено два смертельні удари в серце і легеню, від яких вона померла практично миттєво – за 1-2 хвилини. Розташування жертви і крововилив під нею підтвердили, що тіло після того, як дівчинка була вбита, перебувало в одному положенні, тобто її не рухали, не возили, не переносили, а там де було знайдено тіло там і було вчинено вбивство.  Там же розривали нижню білизну і піднімали плаття. Це дало нам можливість відкинути багато версій і слухів, хоча паралельно проводилась робота з віднайдення місць можливого згвалтування та місця вбивства. Ми обстежили всі закутки Вишнівця, провели побудинкові, поквартирні обходи, збирали всю можливу інформацію. Після отримання інформації про рух нашої потерпілої упродовж дня в нас було декілька підозрюваних, декілька версій про те, хто міг вчинити цей злочин і хто міг бути причетний до цього. Перевірено було декілька десятків людей, які спілкувалися з жертвою, які могли бути причетні до вбивства, перевірялися одночасно всі транспортні засоби, які їхали зі сторони Тернополя, Кременця, інших маршрутів через Вишнівець, оскільки ми не відкидали версії, що хтось із машин, які проїжджали і могли вбити її на місці.».

Проведення декількох оперативних  негласних слідчих дій за кілька дів дали можливість вийти на слід вбивці та затримати його. Хто ним виявився розповів заступник прокурора Тернопільської області Олег Галицький.

«Органами поліції проведена титанічна робота, – каже Олег Галицький. – Додам, що на місці події біля жертви була знайдена ще запальничка, у подальшому виявилося, що вона належала підозрюваному. Це неповнолітня особа – житель села Дзвиняча, учень другого курсу Вишнівецького училища за спеціальністю кухар. У день вбивства він також, як і потерпіла, перебував на святкуванні Дня молоді, з однією і з другою компанією розпивав спиртні напої. Близько 23-ої години він знайшов ніж, який став знаряддям вбивства. Знайшов його неподалік місцевої пошти, де також відпочивала компанія біля машин. Він його підняв. Це звичайний ніж з туристичних наборів, не холодна зброя, і поклав у кишеню светра. Коли побачив, що Ірина Мукоїд направилася, куди саме він не знав, то пішов за нею. З якою метою він це зробив ми ще не знаємо. Чи з метою вступити у статеві відносини чи з інших мотивів, але він її супроводжував. На тій ділянці дороги де виявили її тіло він, витягнувши з кишені ніж, наздогнав її. В цей час дівчина почувши шурхіт, розвернулася частково до нього і він двічі наніс їй удари ножем в серце, і вона впала. Він нагнувся до неї, зірвав нижню білизну, але факту згвалтування експерти не підтвердили. Про згвалтування можна говорити тільки за результатами експертизи, експерти поки що зазначають, що згвалтування не було. Можливо у нього був намір це зробити і тому він супроводжував її. Але він не досяг своєї мети, самого акту згвалтування ми підтвердити не можемо. Можливо, у нього у був намір вступити у статеві відносини. Однак, з його слів, він злякався машин, які проїжджали по дорозі, оскільки засвітило світло, він перескочив через паркан. Потім повернувся до жертви, але свого наміру, якщо такий був, до кінця не доводив, а перебіг на іншу сторону  дороги і втік, при цьому в нього з кишені випала запальничка. Після цього він повернувся до своїх друзів і додому. Про те, що він вчинив нікому не розповідав. Близько пів третьої ночі 3 червня йому було обрано запобіжний захід: взяття під варту без права внесення застави. Слідство здійснює слідчий ГУНПУ, процесуальне керівництво, оскільки він неповнолітній, ювенальний відділ прокуратури Тернопільської області. Призначено ряд експертиз, із встановленням нових фактів будуть проводитися й інші необхідні експертизи. Справа перебуває на контролі Генерального прокурора України і керівника Національної поліції України. Зволікання у проведенні розслідування не буде, слідство буде проведено повно і об’єктивно, про що ми будемо додатково інформувати.».

Кримінальне провадження за цим фактом порушено за частиною 1 статті 115 ККУ. Санкція досить серйозна, але міру покарання для вбивці, за словами Олега Галицького, визначить суд.