Головна Новини Погодні метаморфози: чи приїде Михайло на Тернопільщину на білому коні

Погодні метаморфози: чи приїде Михайло на Тернопільщину на білому коні

Як не дивно, проте рік у рік, навіть врівень зі швидким розвитком інформаційних технологій, це сакраментальне питання постійно хвилює наших краян. Формат ментальності чи що? А може, данина споконвічним українським народним прикметам? Бо ж саме в такому образі має приїздити у свій День предводитель Небесного воїнства, Чортків Сіті

Автор: Максим Огородник

Тож якраз саме час для коментаря з приводу погодних перипетій чи то суцільного штилю провідного метеоролога гідрологічної станції Чортків Віри Марущак. Найперше – щодо сонячності чи то пак – хмарності завершального місяця осені, цілком резонно іменованого сутінками року.

Автор: Максим Огородник

– Загалом на цю пору спостережено лише кілька більш-менш сонячних днів, – насамперед зазначила «пані Погода». – Це четвертого листопадового дня, коли температурний фон сягнув одинадцяти тепла, а також 14-го і 16-го. Не так вже й густо.

Автор: Максим Огородник

І далі фахівець пояснила, що на сонячність чи хмарність впливають повітряні маси, що надходять. Якщо переважає антициклон – буде більш сонячно, коли ж тумани і серпанки, як в ці дні, – гнітитиме хмарність.

Автор: Максим Огородник

Опадів поки що випало менше за норму: першої декади 82 відсотки, другої, виходячи з того, що вже намочило, теж очікується явний недобір.

А ще в листопаді особливо помітна різниця денних та нічних температур. У першій десятиденці, до прикладу, було тепліше за норму, морозів у повітрі не зафіксовано зовсім. А ось на ґрунті невеличкий мінус був – другого та шостого числа. У другій декаді наразі ще не приморожувало.

Автор: Максим Огородник

Як і зазвичай, пані Віра навела історичні дані в тему, спираючись на фактаж багаторічних спостережень, що мається на станції. Температурний максимум у першій декаді листопада зафіксовано в 1993 році – 26,8 з плюсом. А мінімум – таки давненько, в 1946 році, – 5,4 нижче нуля.

Автор: Максим Огородник

А що ж з архистратигом Михаїлом – чи дотримуватиметься він цьогоріч очікуваного дрес-коду? Бо ж зазвичай на початок третьої листопадової десятиденки вже сніжить.

Автор: Максим Огородник

– Ближче до двадцятого числа справді очікується зниження температури, – до певної міри втішила метеоролог передбачуваним прогнозом. – Зокрема напередодні, 20 листопада, – часом дощ, місцями з мокрим снігом, – додала. – Вночі на 21-е – від нуля до п’яти градусів морозу. А вдень буде нуль – п’ять тепла. І без опадів. 22-го стовпчик термометра опуститься ще нижче.

Автор: Максим Огородник

Тож, може, згодом все ж ще й забіліє навкруги? Адже якщо сніг падає вночі, за нижчого температурного фону, ніж удень, цілком можливий тимчасовий сніговий покрив. Хоча здебільшого перший сніг в листопаді в наших краях не затримується надовго. А втім – побачимо!

Автор: Максим Огородник