Головна Новини Повідомили чи відбудеться цьогоріч на Тернопільщині славетна “Лемківська ватра”

Повідомили чи відбудеться цьогоріч на Тернопільщині славетна “Лемківська ватра”

Спад захворюваності на COVID-19 в Україні, а відтак, послаблення карантинних обмежень, внесли пожвавлення у всі сфери життя суспільства.

Тернопільська обласна організація Всеукраїнського товариства «Лемківщина» отримала дозвіл на урочисте відзначення щорічного кермешу, тобто храмового празника, в день Вознесіння Господнього, яке відбулося цьогоріч 10 червня.

Ще задовго до призначеного часу урочистої Служби Божої в Лемківському храмі Тернополя на галявину перед церквою стали сходитися святково одягнені люди. Їх вітав голова Всеукраїнського товариства Олександр Іванович Венгринович. Настрій у нього був прекрасний, і це передалося всім, хто прийшов чи приїхав на кермеш. Цьому сприяла й гарна літня, проте не спекотна погода. Люди запитували, чи буде цьогоріч Всеукраїнський фестиваль лемківської культури в Монастириськах. Олександр Іванович відповів ствердно. Так, «Лемківська ватра» буде. Можливо, з деякими обмеженнями, але буде, що дуже радувало людей, які звикли до щорічного проведення фестивалю.

Служба розпочалася о 12 годині. Святкову Літургію відслужили три священники — настоятель храму Вознесіння Господнього отець Василь Шафран та ще двоє отців з Тернополя. Завершилася служба освяченням води.

На імпровізованій сцені відбувся короткий концерт. Виконавці лемківських пісень — етнографічні колективи з нашої області та окремі солісти.

Після завершення люди не розходилися. Старші згадували, як добре було вдома, а молодші знайомилися, співали лемківських пісень. Багато вражень подарувала виставка репродукцій лемківських ікон.

Я. СЕРИВКО, голова районної організації ВТ «Лемківщина»

Джерело: газета “Свобода