Головна Новини Побутова техніка і перепади напруги: поради тернопільських спеціалістів

Побутова техніка і перепади напруги: поради тернопільських спеціалістів

Захистити побутову техніку від збоїв в електромережі можна за допомогою приладів, які регулюватимуть напругу. Про це розповів Суспільному експерт з питань енергозбереження Григорій Химич.

За його словами, найгірший варіант, коли напруга піднімається.

“Тоді, якщо немає відповідних обмежувачів і стабілізаторів напруги, прилад може вийти з ладу. Для того, щоби запобігти таким ситуаціям, обов’язково треба використовувати прилади, які будуть хоч якоюсь мірою захищати і сам побутовий прилад, і захищати споживача від зайвих витрат. Це можуть бути стабілізатори напруги, які включають у себе багато складових з точки зору безпеки під час відключень і перенавантажень. По-друге, це можуть бути обмежувачі напруги, які мають нижню і верхню межу. Відповідно до цього, коли напруга опускається або піднімається, вони самі вимикають побутовий прилад. По-третє, коли є, приміром, графіки відключень світла, то краще самому цей прилад вимкнути”.

Побутова техніка і перепади напруги: поради тернопільських спеціалістів

Григорій Химич, експерт з питань енергозбереження. Суспільне Тернопіль

Григорій Химич показує стабілізатор. Він визначає напругу в мережі й автоматично виключає живлення, якщо напруга зменшується.

“Якщо напруга зменшується, стабілізатор автоматично вимкне це живлення. Це якраз один із таких пристроїв, який дає можливість живити водночас чотири прилади. В залежності від потужності це може бути телевізор, комп’ютер, бойлер чи будь-який інший прилад, який не є дуже потужний. Тому що, якщо потужність півтора-два кіловати, то такий стабілізатор не зможе її забезпечити. Другий пристрій – це обмежувач напруги. Він теж має в собі індикатор, який дає можливість бачити, яка напруга в мережі. Тут виставляють дві межі: нижню і верхню. Якщо брати за стандартами верхню межу 242, нижню межу – 187-185, якщо буде менше або більше, відповідно, буде відключатися система, яка не буде давати можливість вийти з ладу самому пристрою. Це у нас є джерело безперебійного живлення або, як його ще називають, УПС. Він теж має можливість живити чотири прилади. З іншого боку є невеликий акумулятор, який при відключенні мережі дає можливість приладу завершити якусь роботу і, відповідно, вимкнутись. В основному найчастіше його використовують для комп’ютерів і телевізорів”, – говорить Григорій Химич.

Обираючи пристрій для власного використання, треба враховувати його потужність та кількість приладів, які будуть до нього під’єднані, каже адміністратор відділу побутової техніки Олексій Краснощокий.

Олексій Краснощокий, адміністратор відділу побутової техніки

“Всі електричні прилади, які ви включаєте в мережу, обов’язково мають інструкцію, де зазначено максимальний рівень енергоспоживання. Бажано прораховувати по максимальному, тому що це дасть вам певний запас і убезпечить від того, що буде перенавантаження й погорить ваша техніка. До прикладу, якщо ми візьмемо праски, то вони є різної потужності: від 1400 Ват до 2200. Відповідно, якщо ми беремо стабілізатор і пробуємо підключити до одного стабілізатора праску і ще паралельно фен чи якийсь кухонний прилад, то стабілізатор може й не витримати. Треба брати інструкцію, треба розуміти, скільки приладів ви будете підключати й рахувати, скільки це буде”.

Побутова техніка і перепади напруги: поради тернопільських спеціалістів

Олексій Краснощокий, адміністратор відділу побутової техніки. Суспільне Тернопіль

Від потужності залежить вартість приладу, каже Олексій Краснощокий.

“Якщо людина розраховує на електровідсікач, і їй треба підключити конкретний один прилад, такий, як, наприклад, бойлер чи котел, чи стабілізатор, то це від 600 гривень. Цього буде достатньо. Такі вже більш потужніші на два, на три виходи – до однієї-півтори тисячі гривень. Щодо стабілізаторів, то це від півтори тисячі гривень і вище. Все залежить від потужності. Може бути і дві з половиною, і 5 тисяч. УПСи теж можуть бути різних видів. Зазвичай, вони розраховані на чотири розетки. Орієнтовна вартість – від трьох з половиною тисяч гривень”.