Головна Новини Поблизу міста Борщів вирощують енергетичну вербу

Поблизу міста Борщів вирощують енергетичну вербу

Поблизу міста Борщів на Тернопільщині науково-технічний центр «Біоенергія» вирощує тополю, енергетичну вербу, міскантус, просо прутоподібне та павловнію. Біопаливо з енергетичних культур сприяє зменшенню викидів шкідливих газів, оскільки під час вирощування поглинає вуглекислий газ і продукує кисень.

Розсадник енергетичних культур займає 12 га, з яких 0,5 га відведено під павловнію — унікальне швидкозростаюче дерево, пише Доба з посиланням на agrotimes.net..

— Ми ставимо за мету показати продуктивність, урожайність енергетичних культур, адаптувати їх до нашої зони. За один-два роки відберемо найкращі сорти та будемо їх районувати, проведемо інтродукцію культури в зоні Лісостепу та поширюватимемо в Західній Україні. Вже забезпечуємо наших партнерів розсадою, — каже директор НТЦ «Біоенергія» Михайло Гументик.

У жовтні 2018 року було укладено меморандум про співпрацю щодо ефективного розвитку відновлюваної енергетики між Держенергоефективності, НТЦ «Біоенергія» та Міжнародною фундацією «Енергетична ферма» (Норвегія). Документ, зокрема, передбачає, створення пілотних енергетичних плантацій та заснування енергетичних кооперативів із вирощування та використання біомаси.