Головна Новини Побачила світ книга спогадів про Бориса Демкова

Побачила світ книга спогадів про Бориса Демкова

Книгу спогадів про поета, журналіста, перекладача Бориса Демкова презентували у бібліотеці-музеї «Літературне Тернопілля». Цього року відомому тернополянину, автору пісні «Квіти ромену», яка стала хітом 60-70 років, виповнилося б 80 років. На жаль, доля розпорядилася так, що Борис Демків пішов з життя у 2001-му. До 10-х роковин у Тернополі відкрили меморіальну дошку на будинку, де жив поет та пам’ятний знак на Алеї зірок. Була готова до другу й книга спогадів, але через певні обставини світ вона тоді не побачила. Рідні Бориса Демкова вирішили видати її пізніше.

  • Батька знало пів Тернополя і багато людей в усій Україні, – розповідає Світлана Мичко, редактор та упорядник книги. – І вже стало доброю традицією, що коли людини не стає, хочеться зберегти спогади про неї. На всіх зустрічах пам’яті батька, починаючи з 9 і 40 дня, я казала, що хто хоче, то може писати спогади. Хтось написав одразу, хтось через певний час, хтось обіцяв і не зробив. Усього до видання увійшло більше 30-ти авторів – це відомі тернополяни, серед яких Богдан Ммельничук, Дарія Чубата, Галина Садовська, Олександр Вільчинський, Ярослав Гевко та багато інших. Декого із тих, хто писав про батька, також уже немає з нами. Хтось розповідає про нього, як про друга, хтось, як про письменника, я задую, як про батька – розповідаю те, що знали тільки у вузькому, сімейному колі. Прочитавши ці спогади, той, хто знав батька, як літератора чи просто людину, відкриє для себе й невідомі речі. Ця книга також має свою долю. Планували видати її ще п’ять років тому, вже була набрана, але через певні обставини «зависла» в часі. Оскільки до 10-ої річниці ми відкривали меморіальну дошку, пам’ятний знак на Алеї зірок, то спогади вирішили видати пізніше. І тепер настав саме той час.

Журналіст Михайло Ониськів під час презентації книги розповів, що Борис Демків був надзвичайним поетом і шляхетною людиною.

  • Це був потужної правди поет, яким зачитувалася вся Україна, – згадує Михайло Ониськів. – І я свідок того, як студенти київських вузів цитували його «Тітку Модесту». У 1965 році Борис Демків видав оригінальну збірку поезій «Сувора ніжність». За неї був прийнятий до спілки письменників України, що було дуже рідкісним явищем на той період. Він був організатором літературного життя краю. Зі створенням молодіжної газети «Ровесник» у 1967 році, очолює і впродовж 30 років керує літературним об’єднанням при газеті «Сонячні кларнети». У 1986 році президія Верховної ради УРСР нагородила поета грамотою за активну працю з творчою молоддю Тернопілля – це була друга рідкість. На початку 1990-х він укладав літературні додатки до журналу «Тернопіль», у яких зібрав українську діаспору, вірші своїх ровесників і побратимів, зібрав дані про людей великої долі, які народилися у нас і прославили наш край – усього 500 імен. За це був відзначений літературно-мистецькою премією братів Лепких. Борис Демків був щирою людиною, він не змінював своїх поглядів, вмів відстояти правду, був аристократом у поезії, був інтелектуалом, шляхетною людиною, у якої варто повчитися і сучасному поколінню.

Надрукували книгу спогадів у тернопільську видавництві «Джура» тиражем 500 примірників. Світлана Мичко зазначила, що це не комерційне видання, а більш презентаційне. Примірники книги подарують авторам спогадів, а також передадуть у всі бібліотеки області та міста.

20160831_0007 20160831_0008 20160831_0010