Головна Новини Печеру на Тернопільщині визнали однією з найкрасивіших в Україні

Печеру на Тернопільщині визнали однією з найкрасивіших в Україні

Відомий український телеканал 1+1  склав рейтинг найкрасивіших печер України, які варто побачити наживо. До п’ятірки найкращих увійшла одразу три печери на Тернопільщині, повідомляє «Ternopil.eu».

До рейтингу включили печеру Млинки в селі Залісся Чортківського району, Оптимістичну та Кришталеву. Що ж може привабити туристів в цих надзвичайно красивих природних пам’ятках. Так, печера Млинки здавна славиться своїми підземними ходами, довжина яких складає до 40 кілометрів. Тут можна зустріти різнобарвні кристали, сталактити та навіть яскраві утворення.

Для тих, хто полюбляє екстрим, ідеально підійде подорож печерою Млинки. Подекуди її проходи настільки вузькі, що не кожен може через них пройти. Однак, якщо ж ви все таки вирішите помандрувати підземеллями печери, ви отримаєте невичерпний багаж вражень.

Першовідкривачем печери став вчитель місцевої школи, який в 1960 році натрапив на підземелля і детально описав їх в замітці в газеті «Нове життя». Дослідник детально описав підземні ходи та природні камені, які прикрашають стіни печери.

На другому місці рейтингу знаходиться печера Оптимістина в Борщівському районі. Вона вважається найдовшою печерою в світі та навіть потрапила в Книгу рекордів Гіннеса. Також тут знаходиться і найглибше озеро в світі.

Загальна довжина ходів печери сягає 260 кілометрів. І до цього часу її підземелля повністю не досліджені. Тут також можна зустріти сталактити та галактити.  Печера має досить цікаву історію відкриття.

Під час досліджень на Тернопільщині львівські дослідники випадково натрапили на струмок, що йшов під землю. Згодом його вдалося розкопати та дослідити печеру. Спочатку спелеологи надіялись, що її довжина складає не більше 400 метрів, однак згодом печера отримала звання найдовшої в Радянському Союзі.

Також в рейтинг найкращих потрапила печера Кришталева, що знаходиться в Млинках. Її стіни вкривають кристали гіпсу білого, кремового та рожевого кольору. Тому підземелля є надзвичайно красивими і залишать лише неповторні враження.