Головна Новини Перинатальний центр: епопея триває

Перинатальний центр: епопея триває

У нещодавно відкритому Тернопільському обласному перинатальному центрі «Мати і дитина» тривають ремонтні роботи. Там налагоджують систему вентиляції, енергозабезпечення, подачі медичних газів, водопостачання, замінюють силовий кабель на потужніший. Про це розповів головний лікар медзакладу Віктор Куценко під час засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства і дитинства. Він також зазначив, що найближчим часом до здачі в експлуатації будуть готові тільки три поверхи відреставрованого корпусу, а піддахові і підвальні приміщення потребують ще ремонтів. І керівник пологового, і начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володомир Богайчук зазначають, що всі ремонтні роботи вдасться завершити вже цього тижня.

Присутня на засіданні комісії депутат облради Лариса Римар порадила не поспішати, і хоча б до середини травня не приймати вагітних і породіль у відремонтованому корпусі. Адже у приміщеннях ще холодно, не вирішене проблема із водопостачанням, енергозабезпеченням, системою подачі медичних газів. На це керівник управління зазначив, що і він, і головний лікар беруть відповідальність на себе , і зрозуміло, що коли пологовий прийматиме породіль, то там буде тепло.

«В першому етапі реконструкції замовник виконав більше робіт, від запланованих, – сказав Володимир Богайчук. – Зокрема, поставили бойлери, тож гаряча вода є. Ми змінюємо кабель, бо не вистачає його потужності. Там все нормально, є вода, електрика. Потрібно тільки деякі роботи закінчити, як систему подачі медичних газів. І головний лікар, і я, як начальник управління, відповідаємо за перебування там жінок. Ніхто заселяти в холодні приміщення їх не буде, коли вагітні будуть приходити у відділеннях буде тепло.».

Поспішаючи виконати обіцянку, голова облдержадміністрації Степан Барна урочисто, за участю двох міністрів, відкрив відремонтований перинатальний центр 25 березня. До того планувалося відкриття пологового у кінці грудня 2015 року, а потім у січні 2016-го. Під час відкриття він зазначив, що повноцінно заклад запрацює орієнтовно за два тижні. Минуло вже чотири, а все ще не довели до належного стану.