Головна Новини Перед ягодами черешня зародила… грибами

Перед ягодами черешня зародила… грибами

Сезон лісових грибів ще попереду, однак справжні фанати навіть зараз примудряються смакувати грибною свіжиною. Ось як колишній військовий прапорщик Микола Арєхов з Бережан, пише ВЗ.

Травневі гриби на його столі не традиційні, без ніжки і капелюшка, зате з добре знайомим усім смаком. Ростуть вони не на землі, а на стовбурі дерев. Трохи нагадують ці екзоти кучеряві палянички, «у молодості» мають ніжний жовто-помаранчевий колір, м’якенькі як губка. А як тільки подорослішають, стають каменем.

Біологи кажуть, що це — різновид трутовиків. Пан Микола збирає виключно ті з них, що ростуть на черешнях або на інших плодово-ягідних деревах. З граба, бука, клена, берези, де може вирости трутовик, зрізати їх не ризикує. У тутешніх краях ці гриби називають кулинами. Є специ, які знають місця появи кулин, і кожної весни збирають їх повні сумки.
Черешневі трутовики — продукт їстівний. З них готують делікатеси, які нагадують відбивні котлети з м’яса.

— Коли кулини молоденькі, соковиті, пружні, — розповідає кореспондентові «Високого Замку» один з мисливців за кулинами Василь Гевко, — їх смажать у клярі без попередньої підготовки. Якщо ж ці гриби стали твердішими, їх кілька хвилин відварюють, а потім підсмажують на пательні як звичайні відбивні. Хто спробує їх перший раз, не повірить, що це «м’ясо» недавно росло на черешні…