Головна Новини Перевиконання надходжень до казни «з’їдять» бюджетні галузі

Перевиконання надходжень до казни «з’їдять» бюджетні галузі

У першому півріччі 2016 року до міської казни Тернополя надійшло на 106 мільйонів 708 тисяч гривень більше від запланованого. Частково перевиконання бюджету відбулося за рахунок того, що у місцевих бюджетах тепер залишається більше податків і зборів. Та разом із більшими повноваженнями, які делегували місцевим органам самоврядування, на їхні плечі лягла і більша відповідальність. Вища влада частково переклала на місцеві бюджети фінансування галузей, які раніше фінансувалися з державного бюджету, а частково просто перестала фінансувати їх, і місцеві органи мають виділяти кошти з власних бюджетів на нормальну роботу освітньої, медичної, транспортної галузей. Так, зі стомільйонного перевиконання, 80 мільйонів піде на соціальні виплати – зарплати лікарям, освітянам, компенсацію за пільгові перевезення тощо.

«Загальна сума перевиконання, яка буде запропонована на сесію для розподілу – це 106 мільйонів 708 тисяч гривень, – каже міський голова Тернополя Сергій Надал. – Величезна сума, але змушений констатувати, що бюджет буде соціальний, тому що більшість суми піде на виплату зарплат та інших виплат, які необхідно здійснити для забезпечення життєдіяльності усіх галузей міста. Керівництвом держави і далі не фінансується належним чином зарплата і поточні видатки освітян. Тому ми будемо пропонувати виділити додатково на освіту 47 мільйонів 737 тисяч. З них більше 42 мільйонів піде на зарплату, в тому числі 9 мільйонів на зарплату працівникам училищ. 665 тисяч гривень виділимо для роботи нового садочку на Юності, який розпочне працювати з 1 вересня, понад 4 мільйони – для проведення різного роду капітальних і поточних ремонтів в садочках – переважно це заміна вікон або ремонт дахів. Змушені виділити з міського бюджету 6 мільйонів 128 тисяч на зарплату медикам. До цього часу ми не отримали жодної гривні з держбюджету компенсації за перевезення пільговиків. Ми зберегли діючий тариф і не підняли його ні в приватному, ні в комунальному громадському транспорті. Оскільки немає відповідних законодавчих ініціатив, немає коштів з держави, ми змушені виділяти кошти з міського бюджету, щоб забезпечити подальше збереження тарифів і перевезення пільговиків. В цілому на транспорт піде понад 19,5 мільйонів. З них більше 17 мільйонів – це компенсація за пільгове перевезення: 3,5 мільйони приватним перевізникам, понад 12 мільйонів – КП «Тернопільелектротранс» та 1 мільйон 300 тисяч гривень – «Укрзалізниці», щоб тернополяни мали можливість доїжджати до дач і сіл. Крім того, 2 мільйони піде додатково «Тернопільелектротрансу» на компенсацію заборгованості по зарплаті і 500 тисяч гривень КП «Тернопільміськавтотранс».

Ще п’ять мільйонів гривень витратять на оплату праці для КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». Навесні та влітку діяльність підприємства, за словами Сергія Надала, є збитковою і зараз є заборгованість перед людьми по зарплаті, але тернополяни залишаються з гарячою водою. Щоб цю послугу можна було і надалі отримувати, необхідно перерахувати комунальному підприємству вказану суму.

23 мільйони гривень буде виділено для галузі житлово-комунального господарства на ремонти доріг, тротуарів, між квартальних проїздів, благоустрій територій, термомодернізацію будинків тощо.

«При величезній цифрі перевиконання, майже 80 мільйонів ми віддаємо на те, на що мала б дати кошти держава, – підсумував Сергій Надал. – Ці 80 мільйонів могли піти на утеплення будинків, ремонти садочків, шкіл, доріг. А з іншого боку, ми не можемо допустити, щоб вчителі були без зарплати, щоб завтра вони почали страйкувати. Те саме з лікарями. Тобто, це майже повністю соціальний бюджет, який ми віддаємо на зарплату бюджетникам.».