Головна Новини Пелетні пальники та їх різновиди

Пелетні пальники та їх різновиди

Чим сильніше дорожчає газ та електрика, тим більше споживачів переходять на альтернативні види опалення. Передусім на твердопаливні котли. Вони продаються дуже жваво останніх декілька років, але є у них один недолік — вони потребують постійного обслуговування, закладання палива та очищування. Звісно, існують твердопаливні котли тривалого горіння, але і вони потребують уваги щодоби. Тут зібраний непоганий асортимент приладів для переобладнання звичайного, найдешевшого твердопаливного котла під використання пелет.

Навіщо потрібні пелети

Пелети — це невеликі пресовані гранули, які виробляють з відходів деревообробної та сільськогосподарської промисловості. Перевага цього виду палива не тільки у тому, що їх зручно транспортувати та зберігати, переваг значно більше:

  1. Ефективність використання (коефіцієнт корисної дії) котлів на пелетах сягає 90%.
  2. Зольність гранул, тобто вміст осаду на стінах камери згоряння, не перевищує половини відсотка від маси палива.
  3. Теплотворність пелет більша, ніж у дров, вугілля та торфу.
  4. Вологість гранул не перевищує 10%, що відбивається на ККД всієї системи опалення.
  5. Зручність у транспортуванні та використанні, не потрібні додаткові площі для зберігання.

Але найбільша цінність пелет у тому, що котли, які працюють на пелетах, потребують значно менше уваги під час роботи, більш безпечні та більш автоматизовані, ніж будь-які твердопаливні котли. А перетворити навіть найнедосконаліший твердопаливний котел на пелетний можна, якщо купити пелетний пальник.

Які бувають пелетні пальники

Будь-який пелетний пальник виготовляється або з жаровитривалої сталі, або з чавуну, а основних конструктивних елементів всього два — безпосередньо пальник та система подавання палива в камеру згоряння. Пальник складається з камери згоряння різних форм та конфігурацій та системи подавання повітря в зону горіння задля того, аби можна було керувати процесом спалювання гранул.

Паливо зберігається в спеціальному бункері (різної місткості) та подається в пальник автоматично за допомогою шнекового ротора з електричним приводом. Весь процес згоряння палива повністю контролюється електронікою та повністю автоматизовано. Від власника необхідно лише завантажити паливо та обрати необхідну програму в залежності від типу гранул та їх складу. Окрім того, пелетний пальник взаємодіє з сенсорами системи опалення та спалює рівно стільки палива, скільки потрібно для доведення температури у системі до вказаної власником.