Головна Новини Патріарх лемківського роду презентував на Тернопільщині свою книжку

Патріарх лемківського роду презентував на Тернопільщині свою книжку

Автор книжки «Королеві Руській 500 років» Іван Вишовський – шанована на Чортківщині поміж лемківської спільноти людина, патріарх лемківського роду, якому вже 87 літ, був трохи здивований, що його згусток душі викликав такий ажіотаж. Бо що в книжці особливе? Взяв та й описав сокровенне: свою малу батьківщину – село, де народився, Королеву Руську. А за тими згадками постало тло і події, що згодом стали історичними: болюча депортація лемків з їх споконвічних земель, а ще – культура, обряди, звичаї найзахіднішої етнічної гілки українства, пише chortkiv.city.

Мабуть, ажіотаж навколо видання й започаткувався від тієї щемкої простоти, що аж бере за серце. На особливій душевності.

Це відразу відчули в плині презентації книжки, що відбувалась минулого вівторка в Чортківській районній бібліотеці, всі присутні – від сивочолих бабусь та дідусів до звабливого відкритістю студентства.

Хвилюючі почування збудила в душах у виконанні однієї з найулюбленіших солісток Ірини Березовської лемківська народна пісня «Ой верше мій, верше» – як символ туги за втраченою батьківщиною. Зала слухала той тужний спів стоячи.

Зачарував спів й іншої солістки – Зоряни Запухляк. А ще – аматорського співочого гурту «Горлиця» з села Пастуше, звідки на презентацію прибула ціла група селян. Це – одне із сіл на Чортківщині, де найвища густина лемківських родин: адже Пастуше, як і Нагірянка, Горішня Вигнанка, Ридодуби, в ті важкі часи прийняло найбільше лемківських родин на проживання, де вони пустили коріння, облаштували власний побут і засіяли самобутні традиції.

Член Національної спілки журналістів України Михайло Опиханий ознайомив спільноту з відгуком на книжку її редактора-упорядника, старшого наукового співробітника Львівського інституту української археографії та джерелознавства ім. М.Грушевського, кандидата історичних наук Надії Халак (Бортняк), що теж має родинні корені в Пастушому.

Вдався до спроби представити особу автора презентованого видання й голова районної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Богдан Дудяк. І – полилась лемківська говірка, яку зачаровано слухали присутні.

А заступник директора Чортківського коледжу економіки та підприємництва ТНЕУ Світлана Дячок зі щемом в голосі зізнавалась в любові власному роду, вдавшись до споминів дитинства: в неї також лемківські корені!

Голова районної організації Аграрної партії України (історик за фахом) Іван Стечишин сповістив про наміри разом з присутнім в залі приватним підприємцем Віктором Хом`яком (батько якого – виходець власне з тієї ж Королеви Руської) розповсюдити презентовану книжку по всіх 53-х бібліотеках району.