Головна Новини Папа Римський надасть новий статус всесвітньовідомому духовному центру на Тернопільщині

Папа Римський надасть новий статус всесвітньовідомому духовному центру на Тернопільщині

Марійський духовний центр Зарваниця невдовзі отримає статус «малої базиліки» Про це повідомив у своєму великодньому посланні архієпископ і митрополит Тернопільсько-борівський УГКЦ Василій Семенюк.

– 30 червня цього року у Зарваниці представник Святішого Отця – апостольський нунцій в Україні, у присутності Блаженнішого Патріарха Святослава та єпископів церкви, проголосить декрет Папи Франциска про піднесення собору Зарваницької Матері Божої до гідності «Малої Базиліки». Це стане ще одним символом духовного відродження нашого народу», – сказав, зокрема, владика Семенюк, повідомляє Думай з посиланням на сайт архиєпархії.

Мала базиліка – це статус особливих церков, який присвоюється Папою римським. Нині у світі храмів із таким статусом – понад 1750.

В Україні почесний статус носять три храми – базиліка Успіння у Львові, базиліка Воздвиження чесного Хреста в Чернівцях і базиліка Святого Апостола Петра в Одесі.

Мала базиліка має ряд привілеїв, в порівнянні з рядовими церквами: в ній, при певних умовах, може бути дарована повна індульгенція, священики та сотрудники в малій базиліці мають право на особливе вбрання, в богослужіннях і процесіях використовується спеціальний дзіночок-тінтіннабулум, а в інтер’єрі традиційно встановлюється архаїчний варіант прапора Церкви в вигляді смугастого червоно-жовтого конічного навісу – «парасолька» (лат. umbraculum). Він же зображується гербі базиліки.