Головна Новини Паломники зі всієї України йдуть на прощу до Почаївської лаври (Фото і...

Паломники зі всієї України йдуть на прощу до Почаївської лаври (Фото і Відео)

Паломники зі всієї України йдуть на прощу до Почаївської лаври. Хода розпочалася 19 серпня з Кам’янця-Подільського Хмельницької області. Зараз прочани йдуть Тернопільщиною. Паломників декілька тисяч, щодня вони проходять більше 50-ти кілометрів. Про це повідомив один з учасників прощі Олександр, Суспільне

Паломники зі всієї України йдуть на прощу до Почаївської лавриСуспільне Тернопіль

Щодня паломники проходять більше 50-ти кілометрів

Від 5 ранку прочани йдуть Підволочиським районом. Серед паломників – одеситка Катерина Мясковська. До Почаєва йде 5 рік поспіль.

Паломники зі всієї України йдуть на прощу до Почаївської лавриСуспільне Тернопіль

Від 5 ранку прочани йдуть Підволочиським районом

“Мені здається, що Хресна хода – це така колективна, дуже сильна молитва, у якій всі одне за одного просять. В першу чергу, за мир у всьому світі, щоб все у нас, дай Боже, налагодилося, щоб ми всі були здорові та щасливі. Ми дуже щасливі. Тут не важко, Важко здається лише зі сторони. А насправді дуже круто”, – каже Мясковська.

Паломники зі всієї України йдуть на прощу до Почаївської лавриСуспільне Тернопіль

Учасники прощі зупиняються в селі Гнилички

Учасники прощі зупиняються в селі Гнилички. Тут їдять, моляться та відпочивають. Паломник Олександр з Миколаєва розповів, що взяв з собою в дорогу:

“Це намет, підстилка, каремат, спальний мішок. З їжі ми не беремо з собою нічого, тому що люди нас, слава Богу зустрічають. Ті, хто не може піти Хресною ходою, вони нас зустрічають і годують, забезпечують їжею, провізією. Нам нічого зайвого з собою нести не потрібно”.

На прощу приїхав киянин Тимур. До Почаєва йде разом з друзями.

“Коронавірусу ми точно не боїмося. Йдемо тільки з позитивними думками, думаємо тільки про краще. Обов’язково прийдемо в наступному році. Обов’язково. Кожного року. І всім рекомендуємо очищатися фізично та духовно”, – розповів прочанин.

Працівники поліції здійснюють супровід прочан, які рухаються Тернопільською областю. Це 5 поліцейських у кожному районі.

“Основні зусилля направлені на превентивні заходи. Тобто, нагадування про дистанцію, наявність засобів захисту, використання антисептиків і дотримання карантину. Прочан не штрафують”, – розповів заступник речника Нацполіції області Андрій Василик.

Паломники зі всієї України йдуть на прощу до Почаївської лаври

Далі паломники йтимуть Лановецьким, Збаразьким і Кременецьким районами. До Почаївської лаври планують прийти у вівторок, 25 серпня.

Нагадаємо, в квітні цього року в Почаївській лаврі був спалах коронавірусу. Тоді, за словами головної санітарної лікарки Тернопільщини Оксани Чайчук, там захворіли троє священників і хористи церков УПЦ Московського патріархату в Кременецькому, Шумському та Збаразькому районах.

Усього Тернопільський обласний лабораторний центр підтвердив коронавірус у 13-ти людей, які відвідували Лавру. Також з квітневим спалахом коронавірусу в Почаївській Лаврі був пов’язаний спалах COVID-19 у Радивилівському районі Рівненської області. Пресслужба Почаївської лаври тоді цю ситуацію не прокоментувала.

Також на Великдень поліцейські зафіксували порушення карантинних вимог під час богослужіння. Після цього, 20 квітня на в’їзді та виїзді з Почаєва встановили пропускні пункти та обмежили рух транспорту. Заїжджати в місто чи виїжджати з нього було дозволено лише медикам, працівникам соціальних служб та людям, які забезпечували населений пункт продовольством і лікарськими засобами.