Головна Новини “Палац кіно” навіть після мільйонної інвестиції і ремонту матиме лише одну залу

“Палац кіно” навіть після мільйонної інвестиції і ремонту матиме лише одну залу

Наприкінці квітня міська рада Тернополя уклала договір із підприємцем Володимиром Ільчуком, який погодився вкласти в осучаснення “Палацу кіно” понад 1 млн грн. Від лютого місто залишилось без кінотеатру, і наразі жодна всеукраїнська мережа не погодилась зайти в наше місто, каже заступник міського голови та голова Тернопільської кінокомісії Леонід Бицюра. Інтерес виявив тільки Ільчук, який є власником мережі кінотеатрів «Злата» на Львівщині.

– Раніше були спроби передати приміщення хоч якомусь інвестору, аби він там навів лад, – розповідає Леонід Бицюра. – Для реалізації якоїсь бізнес-моделі кінотеатру потрібні мінімум 4 зали різної місткості, щоб сеанси можна було ставити в різний час. Якщо людина прийшла в кіно, то вона не чекатиме, поки закінчиться сеанс в усіх залах, вона хоче потрапити на перегляд якнайшвидше. Саме тому і потрібні така кількість зал – аби кожні 15-20 хвилин починався інший сеанс. В “Палаці кіно” таких умов не було, тому “Сінема Сіті” й працював, не маючи конкуренції. Водночас, зауважив чиновник, навіть у такому вигляді “Палац кіно” використовували для бюджетних подій, зборів, конференцій, пише сайт

.

Однак кінозал роками не модернізовували. Міська влада пояснює це відсутністю належних коштів. Насправді ж це радше зумовлено іншими пріоритетами керівництва міста, які не пов’язані з розвитком культурного дозвілля тернополян. У лютому Тернопіль взагалі залишився без сучасного кінотеатру: ТРЦ «Подоляни» не продовжив договір із “Сінема Сіті”. Цим самим керівництво «Подолян» з доволі сумнівних мотивів позбавило жителів Тернополя можливості дивитися нові кінострічки на великому екрані у рідному місті.

– Щоб вирішити проблему, ми розглядали кілька варіантів: будівництво нового кінотеатру, розміщення в альтернативних приміщеннях, монтаж модульних кінотеатрів, або ж модернізація наявних приміщень, – каже Леонід Бицюра. – Зупинились на варіанті модернізувати “Палац кіно”. Там же пообіцяли провести презентацію стрічки “Черкаси”, але 17 березня в Україні почався карантин. Після оголошення про пошук партнера відгукнувся Володимир Ільчук.

– У Львівській області цей підприємець вже має мережу своїх кінотеатрів “Злата”, – розповідає заступник міського голови. – Підприємець береться модернізувати екран, проєктор, звук, частково довести до ладу приміщення. Не кожна всеукраїнська мережа погодилась би на такі умови, які наразі є в “Палаці кіно”, пояснив Бицюра. “Злата” ж – регіональна. Тому Володимира Ільчука влаштував невеликий кінотеатр, на відміну від інших мереж, які орієнтувались на більшу кількість зал та потік глядачів. Слова заступника міського голови підтвердив “Терміново” і сам підприємець, в мережі якого саме кінотеатри на 1-2 зали.

– Наша мережа налічує 3 кінотеатри, – розповідає Ільчук. – У Трускавці та Дрогобичі на 2 зали, у Новояворівську – на 1. Наразі тривають ремонти в Самборі, де теж кінотеатр на 1 залу. Відкривати кінотеатр у Тернополі вирішив, бо великим мережам не зовсім вигідним є кінотеатр на 1 залу. Леонід Бицюра розповів, що Ільчук ще раніше хотів реалізувати свій проект і в Тернополі. – Але раніше в місті вже була велика мережа (“Сінема Сіті” – авт.), а на наше містечко дві мережі – це вже багато, – пояснює Бицюра. Наразі змінились умови передачі в оренду комунального майна, але постанови Кабміну, яка би це регулювала, немає, пояснює Бицюра. Відповідно, оренда зараз неможлива, тому й підписали договір із Ільчуком про спільну діяльність.

– Відповідно до нього, підприємець робить модернізацію, – продовжує Бицюра. – Коли скасують карантинні заходи, відновиться діяльність кінотеатру: прокат фільмів та проведення масових заходів, які затверджують в управлінні культури. Що ж до договору про оренду, його підпишуть одразу, як тільки приймуть відповідну постанову, запевнив заступник міського голови. Наразі в “Палаці кіно”проводять роботи з пожежної безпеки. Коли стан приміщення почали вивчати експерти, то висновки були невтішними.

– Виявилось, що там поганий фундамент – немає підвалу, тому в приміщенні так холодно. Пожежна безпека – незадовільна, – продовжує розповідати пан Бицюра.

– Зараз фахівці працюють над усіма недоліками, які можливо усунути. Коли запрацює кінотеатр, Леонід Бицюра наразі точно сказати не береться. Особливо з огляду на карантин та епідемію коронавірусу. – Можливо, це станеться навіть у наступному році. За цей час ми маємо зробити ремонт приміщень, – пояснює він. – Паралельно шукаємо охочих збудувати новий кінотеатр. Бо нам вже й “Сінема Сіті” було замало. Головне зображення Wikipedia