Головна Новини Падре Серж про мову, інтим та Різдвяний піст

Падре Серж про мову, інтим та Різдвяний піст

Колись, якщо виникала якась проблема в житті, молоді люди йшли за порадою до старших. У мене, наприклад,  найбільшим радником завжди була бабуся. Тепер же часи докорінно змінилися. І зі своїми проблемами стосовно здоров’я, сім’ї, з питаннями щодо виховання дітей усі, зокрема й люди старшого покоління, звертаються до  Інтернету, пише Свобода. Наприкінці року компанія GOOGLE розповідає, які найбільш поширенні питання задають люди у пошуковому ресурсі. Чого там тільки немає: від рецептів, інтиму, зачісок – до питання, як правильно звертатися до Бога.

Тому священник-монах Сергій Гончаров вирішив стати блогером. Щоб давати відповіді на найбільш болючі і актуальні для людей питання. За майже два роки блог отця став настільки популярним, що його переглядають майже 14 тисяч людей. Серед підписників не тільки українці, а й поляки, білоруси, італійці і навіть американці.

Сергій Гончаров, або ж, як він називає себе в Інтернеті, падре Серж, родом із братньої Білорусі, з мальовничого міста Мінськ. Ще з юних років вирішив пов’язати своє життя з Богом та стати священником.

“Спосіб життя, який я вів, не наповняв мене, я не відчував гармонії та радості від життя. Тоді повідомив очільника Греко-католицької церкви у Білорусі архімандрита Сергія, що маю намір піти в монастир. Він скерував мене в Україну. Я належу до такого згромадження місіонерів, які мають обителі в різних містах. Спершу поїхав на Львівщину, в смт Гніздичів. Згодом мене перевели до Львова, де я навчався в семінарії. Через певний час скерували вже до Тернополя. Загалом на Україні я майже 10 років”, – розповів монах-місіонер.

Отець Сергій, каже, був дуже вражений нашою країною. Надто тим, як ми підтримуємо народні традиції. Для нього спершу було  дивиною те, що ми так радо і часто одягаємо вишиванки, співаємо народних пісень. Зворушив монаха обряд похорону. Розповідає, спершу часто був присутнім на похоронах у різних селах, слухав як співають над покійним жінки. Тепер священник звик до наших традицій, культури і почувається тут надзвичайно гармонійно.

Майже два роки тому Сергій Гончаров, спостерігаючи за вірянами, що моляться в церкві, задумався: як достукатися до тих, хто не знайшов часу чи не має бажання прийти на розмову з Богом до храму. Так і виник задум звернутися до людей через Інтернет.

У своїх відео вирішив не промовляти гучних слів, не сварити, не ганити. А пояснювати сокровенне, актуальне, а іноді навіть інтимне простими словами.

Втіливши задум у життя, падре Серж побачив, що все робить правильно. Люди дивляться, активно обговорюють ті чи інші питання.

“Пам’ятаю, майже сто тисяч переглядів на “Ютубі” взяло відео, де я розповідаю про українську мову. Як я, білорус, навчався розмовляти українською. Спершу, як тільки приїхав, сприймав світ лише через призму російської. І вже за кілька тижнів у мені щось змінилося, переламалося, і я почав потроху вивчати українську, світ став більшим, різнобарвнішим”, – продовжив священник.

Дуже жваво обговорювали відео, де падре Серж розповідає про секс. Отець відверто каже, що інтимні стосунки – це добре, це правильно, але лише у шлюбі. Він навіть цитує слова Біблії, у яких сказано, що правильно, якщо чоловік з ніжністю, любов’ю ставиться до своєї дружини не лише духовно, а й фізично.

“Також популярним виявилось відео, де я озвучую питання віри. Часто розповідаю про забобони, які абсолютно не є християнськими, в Біблії про них – ні слова, а люди чомусь думають, що, дотримуючись їх, вони вірно служать Богу. Наприклад, каменем спотикання стало питання, чи можна у неділю вишивати. Я намагаюся донести до людей, що в істинному християнстві основним є любов, все інше – другорядне”.

За майже два роки падре Серж створив близько сотні актуальних, популярних відеороликів. На його Ютуб-канал підписані понад 13 тисяч людей. І щодня їх кількість збільшується. Адже почути про такі теми, котрі часто є табу в християнстві, з уст монаха цікаво багатьом.

Поспілкувалися з отцем Сергієм і про Різдвяний піст, який розпочнеться вже цього тижня. Обговорили усі «можна» і «не можна». І чому його не варто сприймати лише з точки зору дієти.

“Напевне, не відкрию нікому таємницю, що у Греко-католицькій церкві Різдвяний піст не є строгим, на відміну від Великоднього. Церква радить здоровим (!) людям не вживати у середу і п’ятницю м’ясо. А ще намагатися відмовитися хоча б у цей період від згубних звичок, як скажімо переїдання, тютюнопаління, вживання алкоголю тощо. Також людям, душа яких сповнена гніву до оточуючих, а іноді до всього світу, зайнятися милосердям.

Різдвяний піст – це період очікування дива, великої радості, щастя. Ми маємо стати отими волхвами, котрі несуть дари Малятку. Які ж ми дари можемо Йому принести? Це – милосердя, смирення, прощення людини, на яку давно гніваєшся. Ось це найголовніше”, – з посмішкою промовив монах.

Я попросила отця Сергія звернутися до вас, дорогі читачі. Адже останнім часом спостерігаю, як змінилося наше життя через остогидлий вірус, що ми стали агресивними, нетерпимими, підозрілими.

“Так, страх породжує агресію. А в період пандемії варто дбати про тих, хто довкола нас. Одягаючи маску, помивши руки, дотримуючись дистанції, передусім, турбуємося про інших. Зустрічаючи людину у масці на вулиці, в транспорті, магазині, слід навіть подумки подякувати їй. Адже цим вона подбала про ваше здоров’я. Виявляйте більше милосердя стосовно довколишніх, – закликає падке Серж. – Повірте, лише у разі щирої віри у Бога, під час молитви страх зникає. Тримаймося разом, підтримуймо один одного – і все налагодиться. Будьте здорові!”