Головна Новини Орденом “За спасіння життя” посмертно нагородили Андрія Трусова із Чорткова

Орденом “За спасіння життя” посмертно нагородили Андрія Трусова із Чорткова

У Марійському духовному центрі в Зарваниці відбулася п’ята церемонія нагородження громадською відзнакою – орденом «За спасіння життя». Ця заснована у Тернополі  громадська відзнака  об’єднала уже понад 30 достойників  – медиків, військовослужбовців, волонтерів, рятувальників, капеланів, священнослужителів, вчених, студентів.

Цьогоріч орденом відзначено (посмертно) Андрія Трусова із Чорткова, який загинув, рятуючи дитину влітку минулого року. Відзнаку отримала громадська організація «Колиска життя» з Тернополя, яка надає кризову допомогу вагітним жінкам та їх чоловікам, щоб запобігти абортам.

Серед нагороджених – і громадська організація ASAP Rescue (АСАП РЕСКЮ), що займається проведенням рятувальних операцій та участі в них під час катастроф, катаклізмів та небезпечних для людей ситуацій. Орден «За спасіння життя»   отримав і український волонтерський медичний батальйон «Госпітальєри», що бере участь в російсько-українській війні на Донбасі з 2014 року, займається наданням першої медичної, домедичної допомоги та евакуацією поранених українських воїнів у найгарячіших ділянок фронту. За час діяльності батальйону врятовано понад дві з половиною тисячі українських бійців.

Як повідомляє сайт te-rada.org, орден «За Спасіння Життя» імені академіка Леоніда Ковальчука — громадська відзнака, якою нагороджуються медичні працівники, працівники державної служби України з надзвичайних ситуацій, та  інші  особи (група осіб)  за мужність і героїзм,  виявлені при  рятуванні  життя людей, під час виконання службового або громадянського обов’язку в умовах, пов’язаних з ризиком для власного здоров’я, а також за систематичну працю і наукові відкриття в галузі медицини, що дало змогу зберегти здоров’я української нації. Нагорода започаткована у 2016 році.

Відзнаку вручають двічі на рік — 15 березня та 1 жовтня — у дні вшанування пам’яті видатного діяча в галузі охорони здоров’я і медичної освіти, лікаря та науковця, члена-кореспондента Національної академії медичних наук України, Заслуженого діяча науки і техніки України, професора, ректора Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського Леоніда Ковальчука.