Головна Новини Олена Підгрушна: «Спорт навчив мене насолоджуватися життям»

Олена Підгрушна: «Спорт навчив мене насолоджуватися життям»

Зимовий сезон 2020-2021 року для збірної України з біатлону видався напруженим і складним. Та все ж під час Чемпіонату світу у словенській Поклюці жіноча команда у складі Анастасії Меркушиної, Юлії Джими, Дар’ї Блашко та Олени Підгрушної зайняла призове місце за результатами естафетної гонки, завоювавши для України бронзові нагороди. 

«Сезон видався складним і цікавим водночас, – ділиться враженнями відома  біатлоністка з Тернополя Олена Підгрушна. – Через пандемію довелося перебувати на території України, а у нас досі немає стадіонів, які б відповідали міжнародним стандартам, немає хорошої лиже-ролерної траси, і тому була підготовка не та до якої ми звикли щороку і після якої був би хороший результат. Відповідно, сезон був «розмитий», були не ті результати, які хотіли бачити ми самі, наші тренери і глядачі. Це не те до чого ми прагнемо. У мене особисто були злети і падіння: то стрільба є – бігу немає, є біг – стрільби немає. Були такі «качелі», багато було поганих місць у протоколі чим я незадоволена. Але радію тому що, вдалося вийти на пік форми на чемпіонаті світу і виграти бронзу у класичній естафеті. Надіємось наступного року на олімпіаді продовжити традицію не повертатися додому без медалей з основного старту сезону.». 

Після чемпіонату світу та чемпіонату України у Буковелі Олена Підгрушна приїхала погостювати до батьків у Велику Березовицю. З рідними вона не бачилася вісім місяців, тож зараз насолоджується відпочинком та спілкуванням з найріднішими, близькими, друзями.  

«Спорт навчив мене помічати приємні моменти і насолоджуватися життям, каже спортсменка. – Коли приїжджаю додому, то  заражаю всіх своїм оптимізмом, насолоджуюсь кожною зустріччю чи з друзями, чи з дітьми, чи з журналістами. Коли є можливість, то вишиваю. Звичайно, помічаю і різноманітні негаразди і неприємності, але я навчилася отримувати задоволення від приємних моментів і це наповнює мене емоційно.». 

Деякий час Олена Підгрушна перебуватиме ще у відпустці. Та вже у травні заплановані літні спортивні збори. Не виключено, що після тренерських зборів у квітні цю дату змінять. Адже попереду у біатлоністів участь в зимовій олімпіаді-2022 у Пекіні. І зараз це питання на рівні міністерства стоїть дуже гостро. 

«Надіємось, що міністерство, федерація біатлону придумають варіанти для виїзду на тренування, – каже Олена Підгрушна. – Якщо знову будемо готуватися в Сянках нам нема чого їхати на олімпійські ігри. Нам потрібна нормальна підготовка, щоб показувати нормальний результат. По іншому не може бути. Зараз йде мова про паспорти, вакцинацію, про візи, питань дуже багато. Як з цим справляться не знаю, але питання стоїться на порядку денному дуже гостро.».

Щодо самої спортсменки, то вона ставить перед собою завдання досягти максимально можливого результату на олімпійських іграх, викластися наповну. 

«Хочу зробити те, чого ще не робила, – каже біатлоністка. – Немає меж досконалості. Незважаючи на те, що маю неймовірний досвід за спиною, все рівно є над чим працювати. Чим більше знаєш, тим більше ти не знаєш, чим більше працюю, тим більше розумію, що ще є над чим працювали. Кожне тренування, кожне змагання хочеться дійти до свого фізичного максимуму. У кінці минулого року говорила, що якщо йду на олімпійський сезон, то просто віддаюсь цьому сезону по максимуму, те чого ніколи не робила до цього».