Головна Новини Об’їзній міста Бережани – бути

Об’їзній міста Бережани – бути

На замовлення Служби автомобільних доріг у Тернопільській області у 2017 році буде спроектовано другу чергу обходу міста.

Необхідність збудувати дорогу виникла ще кілька десятків років назад, однак амбітний задум так і не був втілений. Наразі через Бережани проляає ділянка міжнародної автомобільної траси М-12 Стрий – Тернопіль -Кіровоград – Знам’янка. Вона має велике стратегічне значення для України, так як є транспортною артерією, що з’єднує найкоротшим шляхом Тернопільську область з центральною і східною Україною та з туристичним Прикарпаттям і Закарпаття. По ній здійснюються міждержавні, внутрішньодержавні та місцеві перевезення вантажів і туристів.

Та чималий потік транспорту завдає чимало клопоту бережанцям. Старовинне місто розташоване на території з дуже пересічною місцевістю і в ході свого історичного розвитку, система доріг і вулиць формувалася виходячи із вимог доцільності. Тому на сьогодншшій день більшість вулиць є з вузькою проїзною частиною, крутими поворотами та значними підйомами і спусками. Часто через це виникають затори, а вібрації завдають шкоди комунікаціям міста та будівлям.

Через відсутність об’їзду існує небезпека витоку газу та щорічно витрачаються значні кошти на ремонт вулиць Бережан. Щороку, через незадовільні умови щодо безпеки руху, на цій ділянці дороги трапляються ДТП зі смертельними випадками.

Враховуючи це, проектним інститутом Укрддіпродор на замовлення Служби автомобільних доріг у Тернопільській області виготовлено першу чергу проектно-кошторисної докуметації на будівництво обходу Бережан.

Робочий проект на будівництво І-ої черги обходу Бережан довжиною 3,9 км розроблений ДП ”Укрдіпродор” в 2008 році і затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України 27.12.2008р. №1618-р.

Затверджена кошторисна вартість будівництва І черги – 188,1млн.грн.

В 2008 році генеральна підрядна організація ТОВ ”Восток 2006”, яка виграла тендер, приступила до виконання робіт і станом на 01.01.2010 року на цьому об’єкті виконано робіт на суму 8 264,967тис.грн.

«З 2010 по 2016 р.р. роботи на цьому об’єкті через відсутність фінансування не виконувалися. На даний час робочий проект на будівництво І-ої черги обходу м. Бережани потребує коригування. Якщо перебоїв з фінансуванням не буде, сподіваємо у найближчі роки побудувати дорогу. Цьогоріч приступаємо до виготовлення робочого проекту на будівництво ІІ черги», – коментує начальник Служби автомобільних дорігу Тернопільській області Богдан Юлик.