Головна Новини Обіцяли пригнати авто з-за кордону: двоє тернополян втратили десятки тисяч гривень

Обіцяли пригнати авто з-за кордону: двоє тернополян втратили десятки тисяч гривень

шахрай

Два факти шахрайств, пов’язаних з купівлею транспортних засобів, зареєстрували впродовж вихідних тернопільські поліцейські. У одному випадку сума збитків становить понад 20 000 доларів, у іншому – 17 500 гривень.

Одні із потерпілих – двоє жителів Тернопільського району. З їхніх слів, вони в соціальній мережі знайшли оголошення про продаж автомобілів з-за кордону. Зв’язалися з продавцем, котрий пообіцяв викупити дві дорогі іномарки на аукціоні в США і потім доставити їх в Україну. За свої послуги запросив передоплату. Покупці трьома платежами перерахувала на рахунок незнайомця гроші. Загальна сума – 20 600 доларів. Після трансакцій «продавець» ще деякий час «годував» обіцянками потерпілих пригнати автомобілі, а згодом перестав виходити на зв’язок.

У схожу ситуацію потрапив житель Кременецького району. Чоловік теж на одному із сайтів знайшов оголошення про продаж автомобіля, ціна якого була значно нижча за ринкову. Через месенджер сконстатував з продавцем, котрий запевнив, що автівка зараз перебуває на митниці в Польщі і невдовзі він доставить її в Україну. Навіть скинув точну геолокацію. Відтак попросив перекинути йому гроші нібито для оформлення документів. Для переконливості зловмисник скинув потерпілому в месенджер копію свого паспорта. Житель Кременеччини повірив незнайомцю та перерахував 17 500 гривень. Отримавши кошти, шахрай перестав виходити на зв’язок.

За обома фактами розпочато кримінальні провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочинів.

Поліцейські застерігають громадян від таких випадків.  Перше правило, якого варто дотримуватися, коли купуєте авто з-за кордону: не відправляйте гроші незнайомцеві, поки не переконаєтеся в надійності людини. Не ведіться на низьку ціну товару та оплачуйте гроші лише після його отримання. Аби не потрапити у шахрайську пастку, краще скористатися послугами офіційних фірм, які займаються доставками автомобілів з-закордону. 

Автор: Анна Поперечна, за матеріалами поліції