Головна Новини Обшуки у Ігора Гуди: що насправді правоохоронці шукали в сонних дітей під...

Обшуки у Ігора Гуди: що насправді правоохоронці шукали в сонних дітей під подушками?

З обшуків у приватних помешканнях та службових кабінетах розпочався ранок в Тернополі. Відомий громадський діяч, керівник будівельної компанії Креатор Буди, фундатор благодійного фонду «Твори Добро» Ігор Гуда ще вранці повідомив про те, що до нього у квартиру, за його відсутності, увірвались озброєні люди і налякали його малолітніх дітей та дружину. Сам підприємець був у відряджені й не міг захистити своїх рідних. Правоохоронці шукали комерційні договори та інші документи…. вдома
Силові методи у правовій державі
Сьогодні перевірки неодноразово траплялись і на інших підприємствах міста. Правоохоронці, аби зібрати т.з. докази у тій чи іншій справі, не раз звертаються і до приватних підприємців, і до фізичних осіб. Утім, прецедентів, коли о 7-ій годині ранку силовики вриваються в помешкання і шукають “докази” під подушкою у сонних дітей, Тернопіль бачив небагато.
— Я завжди готовий до діалогу і йду на зустріч правоохоронним органам. Якщо би звернулись особисто до мене, то я би надав усю інформацію, яка необхідна слідству в тій чи іншій справі. Але нинішній обшук виглядає, ніби це залякування, та ще й морально постраждали рідні люди. Це не ті методи, які мають використовувати правоохоронці в цивілізованій правовій країні, — коментував вранці Ігор Гуда.
В офіційному матеріалі на сайті Головного управління Національної поліції в Тернопільській області, йдеться, ніби-то поліція розслідує факти протиправного заволодіння землями територіальної громади, а обшуки проводять для того, щоб знайти речові докази. Правоохоронці стверджують, що посадовці вчиняли безкоштовну передачу приватним юридичним особам у власність об’єктів забудови на землях територіальної громади, що насправді не відповідає дійсності.
Що ж відбулось насправді?
Всі ці перевірки та вилучення документації стосувались 2013-2015 рр, хоча правоохоронці вилучали документи з приміщень міської раді і за 2016 і за 2017 роки. Не оминула перевірка і підприємство «Креатор-Буд», яке діяло виключно в рамках чинного законодавства. Декілька років тому Тернопільська міська рада (іншими словами депутати) оголосила інвестиційні конкурси щодо проведення забудови 6-го мікрорайону міста та щодо будівництва групи житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та торгово-культурного центру на земельних ділянках в м.Тернопіль, вул.15 Квітня-Підволочиське шосе. ПП «Креатор-буд» подало у встановлений термін необхідний пакет документів, та за результатами засідання комісії з вибору інвестора, було складені відповідні протоколи, які затверджені згодом рішеннями виконавчого комітету Тернопільської міської ради, «Креатор-Буд» визнано переможцем.
До чого зобов’язується інвестор? 

У відповідності до цього ПП «Креатор буд», комунальне підприємство КЖЕП «Сонячне» – в одному випадку та ПП «Креатор-буд» , комунальне підприємство «Тернопільбудінвестзамовник» – в іншому випадку, уклали тристоронні угоди. В результаті спільної інвестиційної діяльності усіх сторін повинно бути досягнуто соціального ефекту – Інвестор зобов’язаний за власний кошт профінансувати усі види робіт, починаючи з проектних робіт і закінчуючи введенням об’єктів в експлуатацію, та передати місту 3000 м.кв. житлових об’єктів (квартир), покращити загальну інфраструктуру міста, удосконалити інженерно-транспортні мережі, забезпечити благоустрій території, провести будівництво школи, підземного переходу, спорткомплексу, торгово-культурного центру, прокласти тролейбусну лінію до нового (6-го) мікрорайону.

При цьому хочемо відмітити, що жодним чином інвестугодами не передбачалось передача наданих комунальним підприємствам у постійне користування земель у приватну власність ПП «Креатор-Буд», як і будь-яким іншим структурам. Крім того інвестор зобов’язувався сплачувати земельний податок за комунальне підприємство, що і він і робив з моменту укладення інвестугод, та сплачувати пайову участь у розвиток інфраструктури міста в результаті забудови 6-го мікрорайону.
Виходить, що правоохоронці не розібрались із ситуацією, а почали огульно присвоювати ярлики «злочинців» навіть без рішення суду!. Адже земля, про яку йдеться, була і є у власності міста. Саме на цій землі запланований житловий комплекс, де зводять квартири для ветеранів АТО. За дивним збігом обставин нещодавно керівник підприємства «Креатор-Буд» Ігор Гуда передав сертифікати на право власності демобілізованим бійцям АТО. Право власності на 12 квартир надали найбільш потребуючим, хто своїми плечима закривав українців від ворога. Слід зазначити, що прізвища ветеранів, які претендували на квартири, обирали не на підприємстві чи в мерії, тих, хто є найдостойнішими кандидатами, назвали бойові побратими, громадські активісти та волонтери. Мабуть, охочих отримати житло було чимало, в тому числі й достатньо псевдо-борців та псевдо-ветеранів, які якщо й отримали статус учасника АТО, часто навіть і близько не були до передової, про це чудово знали у комісії, яка сформувала остаточний список. Відтак квартири отримали справді достойні ветерани АТО, чимало з яких втратили на війні здоров’я. Ймовірно, щодо ділянки, на якій зводять квартири для учасників АТО, хтось мав інші плани…, тому можна з припустити, що правоохоронці сьогодні шукали в сонних дітей під подушками …. совість, але так і не знайшли.