Головна Новини Область близька до епідемії

Область близька до епідемії

Кількість хворих на гострі респіраторні інфекційні захворювання та грип продовжує зростати. У Тернополі та деяких районах області показники вже перетнули епідпорогові цифри. Але про епідемію рано говорити. Її оголошують тільки тоді, коли епідемічний поріг буде перевищено у півтора рази і така ситуація триватиме упродовж тижня. Наразі, епідеміологи відстежують ситуацію.

«Ситуація із захворюваністю на ГРВІ і грип в області неблагополучна, – каже Марія Павельєва, завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». – Показник захворюваності за останні сім днів склав 693, 9 випадків на 100 тисяч населення і складає 93,1 % до розрахункового показника визначення початку епідемії. За шостий тиждень року, який тривав 5-11 лютого, кількість захворілих зросла у порівнянні з попереднім, п’ятим тижнем, в 1,9 рази. Серед дітей шкільного віку ріст – в 1,8 рази. У Тернополі захворюваність зросла на 4,3%  і є перевищення епідпоргового значення. Перевищення епідпорогових значень є також на окремих адміністративних територіях, але в цілому ми орієнтуємося на Тернопіль, тому що в обласному центрі люди найбільше звертаються за медичною допомогою, тут найкраще налагоджена реєстрація звернень. Прогнозуємо, що зростання захворюваності буде продовжуватися, можливо воно перетне епідемічний поріг. Ми щоденно відслідковуємо, яка ситуація не тільки по Тернополю, а й по всіх районах. В області лабораторно підтверджено циркуляцію вірусів грипу А та В, у переважній більшості це віруси грипу В. У зв’язку з відсутністю дітей з причини захворювання на ГРВІ, більше 20-30%, в окремих навчальних закладах області призупиняється навчальний процес. У Тернополі його призупинили з 12 лютого у всіх школах міста, по деяких районах призупиняється навчання в окремих класах, залежно від ситуації на кожній адміністративній території і в кожному навчальному закладі.».

Марія Павельєва також додала, що на епідемічний сезон 2017-2018 років було заплановано щепити відгрипу 4782 особи, які входять до груп ризику. Охоплено щепленням 2598 осіб, що складає 54,3% від запланованої кількості. В цілому в області щепилося від грипу 0,25 від загальної кількості населення, це надзвичайно мізерна цифра, і ця кількість може забезпечити лише індивідуальний захист, але її недостатньо для створення колективного імунітету. Якщо порівнювати з загальнодержавними показниками, то в Україні кількість щеплених проти грипу складає 0,5 від загальної кількості населення.