Головна Новини Новозбудовані очисні споруди у Бережанах не працюють

Новозбудовані очисні споруди у Бережанах не працюють

Однією з найгостріших екологічних проблем Тернопільської області є скиди неочищених та недостатньо очищених стічних вод у поверхневі води об‘єктами житлово-комунального господарства.

Для поліпшення екологічного стану річок у 2015-2017 роках за кошти державного та місцевих бюджетів реконструйовано та збудовано очисні споруди в 11 населених пунктах області.

Для вивчення стану роботи цих очисних споруд дорученням голови Тернопільської обласної державної адміністрації від 03.05.2018 р. № 34 створена робоча група, до складу якої включені представники Державної екологічної інспекції у Тернопільській області (далі – Інспекція).

23 травня 2018 р. робочою групою обстежені очисні споруди МКП «Добробут» у м. Бережани по вул. Корольова, Інспекцією відібрано проби зворотних вод і встановлено, що очисні споруди біологічної очистки не забезпечують належної очистки, експлуатуються з порушеннями, через що елементи очистки знищені. Зауважимо, що це лише один із п‘яти випусків стічних вод м. Бережани, обладнаний очисними спорудами, на який витрачено кошти на суму 1,591 млн.грн. Залишилось проаналізувати дану ситуацію на рівні області, не дати можливість загубити те, у що вже вкладені кошти, запропонувати заходи щодо відновлення очисних споруд, встановити винних у скоєному, визначити доцільність влаштування очисних споруд тільки на одному зі скидів.

Робота комісії з обстеження очисних споруд триває.