Головна Новини Нобелівська лауреатка має коріння у Токах на Тернопільщині

Нобелівська лауреатка має коріння у Токах на Тернопільщині

Сьогодні оголошено Нобелівських лауреатів в галузі літератури за два роки, премію за 2018 рік отримала  полька з корінням на Тернопільщині Ольга Токарчук. Премію 2019 року отримав австрійський письменник Петер Хандке.

В одному з інтерв’ю письменниця розповіла про своє походження: “Моя бабця Ольга Токарчук була українкою, дід – поляком, після війни родина розпорошилась, частина лишилась тут, інша замешкала у Польщі, а ще частина – у Франції… Я не знаю української, хоча батько знає… І тут у Львові маю родину, недалеко від Збаража. А взагалі Токарчуки походять з Токів біля Тернополя”.

Токарчук є автором 8 романів та двох збірок оповідань. Деякі з її творів перекладені українською мовою, зокрема, “Мандрівка людей книги”, “Правік та інші часи”, “Гра на багатьох барабанчиках”, “Останні історії”, “Веди свій плуг понад кістками мертвих”, “Бігуни”.

Крім того, у 2018 році вона отримала Міжнародну Букерівську премію. Голова журі, британська письменниця Ліза Аппіньянезі назвала Ольгу Токарчук “письменницею чудової дотепності, уяви та літературного стилю”.

Нобелівську премію Ользі Токарчук дали за “за уяву оповідача, який з енциклопедичної пристрастю представляє перетин кордонів як форму життя”.