Головна Новини Не одними кавунами славна Херсонщина

Не одними кавунами славна Херсонщина

kherson ekonomВ області – майже 2 млн.  га сільськогосподарських угідь, що є найбільшою площею орних земель України. Тут налічується три тисячі фермерських господарств. Область є національним лідером з виробництва овочевих і баштанних культур. Далеко за її межами відомі херсонські кавуни та томати – це своєрідна візитна картка краю. Іншими стратегічно важливими культурами є соняшник і соя. Також Херсонщина славиться фруктовими садами.

Сільськогосподарська галузь має потужну науково-технічну підтримку: Інститут землеробства південного регіону НААНУ, Херсонський національний технічний університет, Херсонський державний аграрний університет, Інститут тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова “Асканія-Нова”, Інститут рису.

У 2007 році американська транснаціональна корпорація «Cargill, Inc» першою в Україні почала реалізовувати в Каховському районі програму з популяризації, вирощування та переробки високомасляного сорту соняшника. У 2008 році вітчизняний холдинг «Agrofusion» – найбільший в Україні і один з найбільших в Європі виробник томатної пасти – побудував у Голопристанському районі завод з переробки томатів вартістю 12,5 млн. доларів США. У тому ж  році компанія «DANCRОFT HOLDINGS LIMITED» створила підприємство з виготовлення соєвого шроту і соєвої олії. Сума інвестицій склала близько 176 млн. євро.

Дослідне господарство «Асканійське» Національної Академії аграрних наук України вирощує на племінному заводі овець асканійської тонкорунної породи. А провідний український агрохолдинг «Авангард» будує на Херсонщині найбільшу в Європі птахоферму, перша черга якої вже успішно працює, а продукція експортується в країни Близького Сходу. Серед нових напрямків розвитку цієї галузі – розведення перепелів і страусів.

Кораблі. «Чумак». Коньяк

У промисловості регіону традиційно пріоритетною галуззю вважається суднобудування. Найбільші підприємства тут – ПАТ «Херсонський суднобудівний завод», Херсонський державний завод «Палада», Херсонський державний завод суднового обладнання та суднової арматури «Судмаш».

Понад 10 років успішно працює в області компанія «Чумак». Це українсько-шведське підприємство – провідний виробник консервованої продукції в Україні. Якщо питома вага даної продукції, що експортується Україною, складає понад 70%, то питома вага продукції торгової марки «Чумак» оцінюється на рівні 35-40%. Вдалий інвестиційний проект здійснено французькою компанією «Danone» – завод «Данон Дніпро» виробляє понад 80% української молочної продукції компанії.

Агрофірма «Радгосп “Білозерський” – знаний виробник виноматеріалів, вина, фруктового пюре. Якість білозерського вина підтверджують численні нагороди міжнародних і національних виставок, серед них 20 – золоті. А найбільше виноробне підприємство України – ПАТ «Дім марочних коньяків «Таврія» – створює коньяки, які мають успіх не тільки в Україні, а й за її межами.

Транзитна та експортно-орієнтована

Херсонщина – транзитна область з потужною транспортною системою: залізничною, морською, річковою, автомобільною. Є можливість розвитку і авіаційного сполучення. Після анексії Криму в Херсоні 15 жовтня 2014 року відбулась урочиста церемонія відкриття турецькою авіакомпанією “Turkish Airlines” регулярного пасажирського авіарейсу Стамбул – Херсон – Стамбул. Територією області проходять два міжнародні транспортні коридори. Тут є два морських та два річкових порти. Все це дозволяє Херсонській області відігравати важливу роль у встановленні міжнародних і міжрегіональних транспортних зв’язків.

Херсонська область є експортно-орієнтованою, що зберегла позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. Партнерами підприємств області у здійсненні зовнішньоторговельних операцій стали представники 111 країн світу. Підприємства, які є основними в здійсненні зовнішньоторговельних операцій, це – ПАТ «Завод крупних електричних машин», ПАТ «Чумак», ТОВ «Фірмово-промисловий комплекс «Корабел», ПАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування», Херсонський державний завод «Палада», ПАТ «Херсонський суднобудівний завод», ТОВ «Механічний завод».

Для туризму є все, бракує лише інвестицій

Херсонщина посідає одне із провідних місць в Україні за рівнем забезпеченості цінними природними та історико-культурними ресурсами, здатними генерувати значний інтерес у вітчизняних та іноземних туристів. Найбільш відвідувані туристами курортно-рекреаційні райони – Генічеський, Голопристанський, Скадовський та місто Херсон. Зараз через соціально-політичну ситуацію в країні відбулося суттєве зменшення туристичних потоків з Росії, Білорусії та західних областей України. У 2014 році відпочинок на Арабатській Стрілці Генічеського району обрала для себе значно менша кількість осіб в порівнянні з минулим роком, в той час як курортні зони Чорноморського узбережжя, зокрема, Скадовськ і Залізний Порт, привабили більше відпочиваючих, ніж у 2013-му. Аналіз передумов та тенденцій дозволяє стверджувати, що Херсонщина має значні можливості, аби увійти до найбільш розвинутих щодо туризму регіонів Європи: вигідне геополітичне розташування, комфортні кліматичні умови, унікальну флору і фауну, історико-культурну і архітектурну спадщину, природно-оздоровчі ресурси тощо. Разом з тим регіон потребує залучення значних інвестицій у розбудову туристично-рекреаційної сфери та приведення її у відповідність до  міжнародних стандартів.