Головна Новини Непорозуміння з землею для учасників АТО має конкретне прізвище це Мартинюк

Непорозуміння з землею для учасників АТО має конкретне прізвище це Мартинюк

Півтора роки назад, коли мерія Тернополя перший раз нідіслала листа Міністерству освіти та науки про поверненню Тернополю 84 га на вул. Львівській, організації бійців АТО поставили основну умову: вони бажають отримати землю для ІНДИВІДУАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА, щоб побудувати повноцінне житло. Сьогодні позиція Держгеокадастру (головне управлінням Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру у Тернопільській області) позбавило учасників АТО такого права. І тепер на Тернопіль чекають буремні часи. Адже хлопцям, які на сході зупинили Путіна, не важливо, хто винен. Вони вимагають свого. Зароблену кров’ю землю.

Учасники АТО обурені діями чиновників

Голова громадської організації «Всеукраїнське громадське об’єднання учасників АТО Галичини» Ружена Волянська на своїй сторінці у Фейсбук висловила обурення діями чиновників та політизацією процесу видачі земельних ділянок учасникам АТО.

unnamed-3

По-перше голова «ВО об’єднання учасників АТО Галичини» підтвердила інформацію, що «атовці» поставили перед представниками влади вимогу надати їм земельні ділянки для індивідуального будівництва, а не ведення сільського господарства. І їх не цікавить, хто це буде робити, головне результат. Також вона спростувала інформацію Віктора Мартинюка, оприлюднену у тернопільських ЗМІ, що він ще у серпні говорив їй у присутності бійців АТО, що здійснювати індивідуальну забудову на землі сільськогосподарського призначення, заборонено законом. Виявляється насправді Мартинюк регулярно обіцяв бійцям АТО, що вони можуть спокійно будувати земельні ділянки на Львівському масиві, а Тернопільська міська рада дуже швидше надасть їм статус житлового будівництва. В останньому інтерв’ю він відкрито збрехав, що заздалегідь попереджав всіх «атовців», що вони не мають права будувати приватне житло на земельних ділянках на вул. Львівській. Для прикладу, якщо подивитися відео з недавньої наради під головуванням голови Тернопільської ОДА Степана Барни, він прямо говорить, що всі бажаючі можуть будувати на цій землі будинки до 300 кв м, а міська рада Тернополя легко переведе їх у статус житлової забудови.

 

Таким чином, голова Держгеокадастру Тернопільської області просто заплутався у власній брехні. «Легко» перевести с/г землі у список житлового фонду Тернополя, як він обіцяв губернатору та «атовцям» під час наради, заборонено законом (як цього міг не знати чиновник такого рівня!!?). Тому й почав другу «пісню»: що він завжди попереджував бійців АТО, що на вул. Львівській вони отримають лише землю для сільського господарства. А щоб відвернути увагу від своєї брехні й розповів про «злого мера», який полює на життя та здоров’я «доброго земельника» області. Як виявилося насправді, «погрози» і «загрози» життю пана Мартинюка з боку міського голови Тернополя Сергія Надала полягали у тому, що мер відстоював свою позицію, що законно передати воїнам АТО земельні ділянки на вул. Львівській можна лише тоді, коли їх передадуть на баланс Тернополю (масив на Львівській юридично завжди належав Тернополю.

Таким чином, голова Держгеокадастру Тернопільської області або просто непрофесіонал, який банально не всіє керувати таким важливим державним органом, або він свідомо йде на кримінальний злочин.

Як бійці АТО можуть ЗАКОННО отримати землю для індивідуального будівництва.

Однак, є цілком законний спосіб, при реалізації якого «атовці» можуть отримати земельні ділянки саме під індивідуальну забудову. І над цим варіантом мерія Тернополя працює вже півтора роки.

Законно виділити земельні ділянки на вул. Львівській може лише Тернопільська міська рада, яка представляє інтереси громади Тернополя. Після того, як Держгеокадастр передасть ці землі на баланс Тернополя, на ОДНІЙ сесії міської ради можна перевести у статус території для житлової забудови, що й ПЕРЕДБАЧЕНО у Генплані, а в подальшому законно передати ці ділянки учасникам АТО саме під приватну забудову. Мерія вже почала працювати у цьому напрямку. За кошти Тернопільської міської ради була розроблена технічна документація, почали проводити благоустрій території, прокладання доріг. Передбачалося створення житлового району в західному напрямку міста, уздовж Львівської траси. Тобто бійці АТО отримали б земельні ділянки у майбутньому новому мікрорайоні міста Тернопіль з усією інфраструктурою. Треба було лише, щоб Держгеокадастр після офіційної відмови ТНЕУ від цієї землі (що й сталося 26 листопада 2016 року) передав її на баланс міста.

Що ж зробив голова обласного Держгеокадастру Мартинюк

Натомість, Держгеокадастр (головне управлінням Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру у Тернопільській області) передає цю землю на баланс Тернопільської ОДА. Тобто тепер ці земельні ділянки можуть бути виділені бійцям АТО лише як землі сільськогосподарського призначення. Якщо боєць АТО збудує там будинок (по закону до 300 кв м.), він отримає дачу, а не будинок і не буде мати право на субсидії. Адже законодавство України та Генеральний план Тернополя забороняють приєднання до території міста земель сільськогосподарського значення. Коли боєць АТО звернеться до міської ради Тернополя з проханням перевести цю земельну ділянку для ведення сільськогосподарського господарства у житлову забудову, депутати не зможуть надати такий дозвіл. Адже це злочин, це заборонено законодавством.

Таким чином, дії голови Держгеокадстру Віктора Мартинюк мають всі ознаки кримінального злочину. Адже розподіл земельних ділянко учасникам АТО регулюється статтями 3, 17 ,19, 47, 48, 119 Конституції України , ч.1 статті 121 Земельного Кодексу України, Закону України ” Про регулювання містобудівної діяльності”. Він же намагається діяти не по закону, а як йому забажається. Але, очевидно, загроза криміналу дуже налякала Мартинюка, тому й він публічно заявив, що міський голова Тернополя Сергій Надала загрожує його життю та здоров’ю. Це старий як світ спосіб самозахисту дрібних злодюжок. Коли їх ловлять на гарячому, вони щосили кричать «ой б’ють».

Основна «загроза» загроза з боку Надала полягає у тому, що півтора роки мер Тернополя пообіцяв «атовцям» землю саме під індивідуальне будівництво, а для городів і садів. І він зробить все можливе, щоб виконати свою обіцянку і довести справу до кінця. І цього як «чорт ладану» боїться головний земельник області, який за свою аферу може поплатися не лише теперішньою «жирною» посадою.