Головна Новини Ненажери безжалісно знищують пам’ятки природи Тернопілля

Ненажери безжалісно знищують пам’ятки природи Тернопілля

На своїй сторінці у ФБ  відомий тернополянин Микола Василечко опублікував тривожну інформацію “Хрущі доїдають… памятку природи”.

“Ще 2014 року ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Дуб „Козацький”», що росте на козацькому кургані в полі за Товстолугом Тернопільського району, був пишний та зелений. Я його фотографував тоді на конкурс «Вікі любить Землю».

Торік теж був там — хрущі вже гризли дубове листя та бруньки з особливою злістю.

Тепер хрущі-ненажери вирішили дощенту знищити пам’ятне дерево — листочків практично нема, гризуть зав’язки. Багато гілок вже починають сохнути.

Очевидно, що така ж критична ситуація спостерігається з іншими пам’ятними дубами нашої області, особливо з тими, що ростуть не в лісах, а окремими деревами десь у селах чи полях.

Торік на Тернопільщині створено 15 нових об’єктів природно-заповідного фонду. Але… Минулого літа висохло Тернопільське джерело, на початку березня розчахнулася Золота липа в Бучачі, на межі життя «Дуб „Козацький”» у Товстолузі — це тільки три об’єкти, про які я знаю напевне. А скільки ще пам’яток природи на межі зникнення?

Можливо, є якісь хімічні засоби проти хрущів, щоб обприскувати такі дерева? Може, місцева влада дбатиме не тільки про ресторанні фестивалі з довгими ковбасами?.”