Головна Новини Незаконні рубки тривають

Незаконні рубки тривають

Щодо результатів осінньої ревізії лісових обходів Тернопілської області, доповідачі зупинилися на кількості незаконних рубок по підприємствах, а також недоліках, які були виявлені під час здійснення огляду майстерських дільниць. Так, Ігор Гуменюк здійснював перевірку у Бережанському лісомисливському, Тернопільському та Чортківскому лісових господарствах. Іван Приймачук охопив перевіркою природний заповідник «Медобори», Кременецьке та Бучацьке лісові господарства. За їх результатами керівникам підприємств наказано підвищити вимогливість до лісової охорони у площині дотримання вимог нормативних документів при виявленні фактів незаконних рубок, вжиття невідкладних заходів щодо поліпшення благоустрою території лісового фонду, своєчасного та якісного проведення лісогосподарських заходів у відповідності з Санітарними правилами в лісах України.

Надія Козацька доповіла про результати проведення повторної перевірки стану лісовідновлення в Бучацькому, Кременецькому та Тернопільському лісгоспах щодо виконання заходів з виправлення лісових культур 2009-2016 років створення, а також ведення технічної документації з лісокультурної, насіннєвої і лісорозсадницької справи.

Як зауважила головний спеціаліст, на підприємствах продовжує мати місце незабезпечення дотримання технологій проведення робіт, пов’язаних із відновленням лісів, головною умовою якого є досягнення нормативів приживлюваності та недопущення пригнічення лісових культур бур’янами й малоцінними породами протягом усього вегетаційного періоду.

Не виправлено недоліки з ведення технічної документації у Кременецькому, Білокриницькому (Кременецький лісгосп), Залозецькому (Тернопільський лісгосп) лісництвах. Виявлено недоліки у веденні технічної документації у Теребовлянському лісництві (Тернопільський лісгосп).

38,9 гектарів лісокультурних об’єктів у Бучацькому лісовому господарстві потребували проведення доглядів. Мають місце неякісне проведення доглядів за лісовими культурами. Разом із тим, наголошено на якісному проведенні лісокультурних заходів у Бучацькому лісництві, враховуючи значні обсяги робіт, які підлягали виправленню в результаті попередньої перевірки. Негативну оцінку дано Золотопотіцькому і Криницькому лісництвам.

Низька збереженість лісокультур (Кременецьке, Волинське, Почаївське лісництва) свідчить про неврахування попередніх зауважень комісією облуправління ДП «Кременецьке лісове господарство». 44 гектари лісових культур на час перевірки підлягали доповненню. Мали місце випадки відсутності доглядів лісокультур старшого віку створення (2012, 2013 років – Волинське лісництво). Перевіркою відзначено позитивну тенденцію виправлення недоліків попередніх років у Лановецькому та стабільно добрий стан лісовідновлення в Суразькому лісництвах.

48 гектарів лісових ділянок потребували доглядів на час перевірки у Тернопільському лісовому господарстві. Допущено випадки несвоєчасного проведення доповнення лісових культур. Комісією оцінено як неякісне проведення та неправильне призначення доглядів у лісових культурах у Мшанецькому лісництві. Хороший стан лісових культур та висока їх збереженість спостерігається в Теребовлянському та Залозецькому лісництвах.

На завершення наради керівники та лісничі, оцінку роботи лісництв яких визнано незадовільно, давали пояснення щодо того, як вони бачать вирішення даних проблем, які систематично негативно характеризують організацію та виконання поставленої ними роботи на місцях. Як зауважив Олег Яремко, директори держпідприємств, у підрозділах яких відмічено негативну роботу, мають здійснити відповідні кадрові рішення щодо відповідності займаним посадам їх керівників.