Головна Новини Незабаром у Тернополі відбудеться найбільша духовна подія міста

Незабаром у Тернополі відбудеться найбільша духовна подія міста

Одна із найбільших духовних подій Тернополя відбудеться в кінці цього тижня. Традиційний Хресний хід вулицями міста пройде 2 квітня. Цього року участь у ньому візьмуть не тільки тернополяни, а й гості з Києва. Як і в попередні роки, очолить Хресну дорогу Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк.

«Щорічно, в одну із неділь Великого посту у Тернополі проходить Хресна дорога, – каже Теодор Мартинюк, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ. – Це одна з найбільших духовних подій Тернополя, яку, як і кожного року, очолить Митрополит Василій Семенюк. Запрошуємо усіх тернополян, гостей міста, студентів до участі у події. В Хресній дорозі ми будемо випрошувати у Господа миру для нашої країни, щоб припинилася війна на сході. Хрест, який є центральним у ході, будуть нести і молоді особи, і старші, і представники влади, різних професій, учасники АТО. Як правило, участь у Хресній дорозі беруть віруючі, які бажають виразити свою віру у воскреслого Спасителя. Божий мир, якщо ми будемо про нього просити, прийде на нашу землю. 2 квітня о 15.00 в Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці відбудеться архієрейська божественна Літургія, яку очолить високопреосвященний Митрополит Василій Семенюк. О 16.00 від Архикатедрального собору розпочнеться Хресний хід з молитвою і роздумуваннями над страстями Христовими, над нашими труднощами, проблемами, над тим, як нам їх розв’язувати. Спільно однією великою християнською родиною будемо просити у Господа світла для нашого щоденного життя.».

Центром хресної дороги є, за словами отця Віталія Козака, пошанування господнього хреста. А сама Хресна дорога є видимою складовою духовного життя християн.

«Зараз церква переживає час Великого посту, – каже отець Віталій Козак, синкел у справах стратегій розвитку УГКЦ. І в часі цього посту церква закликає людей до навернення, до зростання духовного, до боротьби з власними пристрастями. І ці заклики не можуть обмежитися лише якимось умовним рівнем. Крім слів потребуємо ще діл. І, власне, участь у Хресній дорозі для багатьох християн є видимим знаком, ділом, яким вони долучаються до заклику церкви. Своєю участю вони показують, що для них Хрест посідає важливе місце у їхньому духовному житті. Тому ми потребуємо таких видимих речей. Хресна дорога є видимою складовою нашого невидимого духовного життя. І ці речі находять відгук у людях. Крім тернополян цього року маємо також гостей з Києва. Зголосилися долучитися до Хресної дороги близько150 осіб, які в ці два дні перебуватимуть на прощі у Зарваниці. Дізнавшись, що відбуватиметься Хресна дорога, вони вирішили приєднатися до неї. Хресна Дорога має свій позитивний плив на духовне зростання християн, має велике значення для нашого духовного життя.».

Отець Орест Павліський, голова комісії у справах молоді, розповів, що організовує захід молодь церкви. Зокрема, під час Ходи, будуть задіяні більше ста волонтерів. Маршрут цьогорічної процесії буде такий: Катедра-Патріарха Йосипа Сліпого-Руська-бульвар Тараса Шевченка-Тетаральнйи майдан-Грушевського-Замкова-майдан Волі-Катедра.

«Маршрут по часу займе до 2,5-3 годин, – зазначає отець Орест Павліський. – Хочу просити всіх наших тернополян, які прийдуть на Хресну дорогу, поважати один одного тому, що буде багато людей, будуть старші, з дітьми. Це буде спокійний Хресний хід, у якому всі поволі рухаємося від початку до завершенню: все буде розраховано і по часу, і по змісту, і по наповненню, щоб усі все чули і всім було чітко зрозуміло, що відбувається. Прошу, щоб була дотримана елементарна культура. Ми стараємось, молодь все хоче зробити якнайкраще. Ще зазначу, що родзинкою цьогорічної Ходи стануть вірші Олега Германа, які він написав спеціально для цієї Хресної дороги.».