Головна Новини Небезпечні «сині кити» загрожують українським підліткам

Небезпечні «сині кити» загрожують українським підліткам

Тернопільські підлітки на щастя ще не стали жертвами популярного в Україні та Росії смртельного квесту Сині кити, однак телеканал ІНТБ поспілкувався з фахівцями та підлітками, які стають найчастіше жертвами депресивних інтернет-груп.

«Твоя душа, ніби кит: загадкова і одинока», «Розбитий на частини у пошуках щастя» та інші картинки із подібними написами та зображеннями китів – найпоширеніший контент депресивних груп у соцмережах, на кшталт «синіх китів», «моря китів», «депресивних китів» тощо. Найпоширеніша там аудиторія – підлітки, які найчастіше жаліються на свої проблеми, спілкуються там із такими ж ображеними, як самі і не тільки. В таких групах вони добровільно стають «китами», тобто учасниками квестів. Отримують 50 завдань, виконання яких фіксують на фото чи відео, останнім завданням є самогубство. Департамент кіберполіції вже виявив не одну таку групу. Кількість підписників у них в сумі вимірюється тисячами. І хоч кіберполіцейські знаходять подібні спільноти і блокують, вони реєструються знову і продовжують «гру».

 ПЕТРО ТИХОВИЧ, начальник відділу Ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУ НП в області

«Синій кит – такий квест, їм ставиться відповідне завдання, вони малюють оцих синів китів у різних виглядах. Можуть собі відповідні подряпини наносити на руки, на інші частини тіла у вигляді цієї риби.  Адміністратори цих ресурсів не підводять дитину одразу до такого… ти маєш порізати собі лезом руку. Спочатку ставиться завдання, які не наносять шкоди дитині. Але від завдання до завдання ці квести стають більш небезпечні. І загроза стає все більша-більша-більша. В кінцевому результаті дитина втрачає зв’язок із реальністю і тим, що вона робить».

«Смертельні групи» у вигляді синього кита припливли до нас із Росії. Там вони вже кілька років схиляють дітей до самогубства. В Україні перших жертв вбивчої гри зафіксували у Івано-Франківську та на Донеччині. Аналізуючи діяльність  таких груп, кіберполіція встановила постійних учасників спільнот, які реєструвалися з території України. Список оприлюднений на сайті Нацполіції. Зараз там більше двох сотень акаунтів. Аби переконатися, що реальна кількість тих, хто попався на гачок маніпуляторів значно більша, достатньо скористатися пошуком за хештегом #синій_кит. В численних групах охочих почати гру – не злічити. Далі під виглядом адміністраторів із дітьми працюють кваліфіковані психологи, які крок за кроком штовхають до суїциду.  Що відомо тернопільським школярам про такі небезпечні забавки, запитуємо у них самих. Заходимо у першу гімназію, там бачимо на всіх поверхах розвішені прохання до учнів: не вести сторінки у російських соцмережах.

ЄВГЕН, 11 років

«- На які групи ти підписаний?

– Ну там або історичні, або приколи..

-Про «синіх китів» знаєш щось?

-Про синіх китів? Ні, я природознавство не люблю».

ХРИСТЯ, 15 років

«- На які групи ти підписана? Якими цікавишся?

На музичні групи, і про фільми.

Ти знаєш щось про «синіх китів»?

Я чула про це, але не збираюся приймати участь в такому дійстві».

ДАРИНА, 15 років

«Чула в розповідях, читала в Інтернеті, батьки доповідали про це. Казали, щоб я такого не робила і, якщо мені хтось таке щось напише, щоб я одразу їм це розказала, тому що це небезпечно для життя».

За словами учнів пропозиції про участь у грі можуть приходити у повідомленнях від незнайомців. Навіть, якщо ти не підписаний на подібну «смертельну групу».

НАЗАР, 15 років

«Вони просто пишуть до всіх, а далі йде методом відбору. Хтось не ведеться на провокацію, а хтось просто бере і виконує всі їхні завдання. Можна просто сидіти на просторах Інтернету і перейти по ссилці і всьо. Наскільки я знаю, мені розказували, що  тобі дають ссилку на цю гру, ти нажимаєш на ту ссилку і там в тебе вискакує помилка. Потім вони пишуть тобі, що знають всю інформацію про тебе, бо зчитали всю інформацію про тебе через комп’ютер».

Тим, хто вирішив покинути гру, погрожують вбивством рідних, мовляв, знають всю необхідну інформацію про користувача. Знайомих, які брали б активну участь у цих іграх школярі, кажуть, на щастя не мають. Адже, розуміють можливі наслідки.

АНТОН, 15 років

«Діти, в яких є якісь проблеми в сім’ї, які не мають частого спілкування з друзями. Через це вони займаються перебуванням в цих групах, репости різних картинок, песимістичного такого забарвлення».

НАЗАР, 15 років

«Це гра для віку 13-14 років. Проблеми в сім’ї, проблеми з ровесниками. Мені здається, якщо дитина любила батьків, а батьки – її, якби були якісь тісні зв’язки, то вона сказала б цим батькам про це».

Як батьки не помічають депресивних настроїв своїх чад? Психолог Галина Несмашна каже – це брак спілкування та нерозуміння емоційного стану своїх дітей.

ГАЛИНА НЕСМАШНА, методист психологічної служби ТКМЦ науково-освітніх інновацій та моніторингу

«Коли дитина слухає музику таку сумну, наприклад, весь час. Коли якісь там картинки на стіні, але для цього батьки мали б цікавитися, що вона слухає, слухати, можливо, разом з нею деколи. Тобто, якщо батьки не знають, значить, вони не цікавилися тим. Недостатньо оцінюють емоційний стан дитини. Підлітковий вік – це вік, коли дитина потребує яскравих, сильних емоцій… Коли життя одноманітне, тоді теж дитина може шукати чогось екстремального, цікавого і так далі».

Перша реакція батьків, ймовірно, буде: заборонити дитині користуватися соцмережами, змусити її видалити звідти свою сторінку. Однак, психологи нагадують, це тільки викличе у дітей більший інтерес. Заборонений же плід – солодкий.

ГАЛИНА НЕСМАШНА, методист психологічної служби ТКМЦ науково-освітніх інновацій та моніторингу

«Дитина все одно знайде спосіб, як зробити те, що вона хоче. Маленькі діти це роблять, а підлітки тим більше. Проста заборона – це полегшення для батьків, це простий шлях. Той, який не завжди дає результат. Тобто, якщо є заборона, то є пояснення «чому?». Розмова про те, що я переживаю за твоє життя і здоров’я, що ти для мене цінний, що ти для мене важливий, що ти єдине, що є в моєму житті, найдорожче, найцінніше, мабуть, теж мало би бути до усвідомлення донесене».

На кожну дію є своя протидія. Проти нашестя «синіх китів» у соцмережах активізувався рух «антикитів», вони активно використовують хештеги «антикит», «антигра», «ядельфін», «небудименев4.20», «антидім» та «язажиття». Не стоять осторонь і блогери, які знімають соціальні ролики та закликають підлітків не гратися із своїм життям. Психологи сподіваються, ця проблема змусить батьків більше цікавитися життям своїх дітей, а також їхніми уподобаннями. Для цього варто бодай глянути, на які групи підписане чадо у соцмережах та чи нема ім’я вашої дитини у списку активних користувачів смертельних спільнот, який оприлюднили кіберполіцейські. Бо, принаймні три дитини з Тернопільщини там таки є.