Головна Новини На Шумщині розгорівся скандал через парафіяльний будинок

На Шумщині розгорівся скандал через парафіяльний будинок

церква

У селі Бриків, що на Шумщині парафіяни ПЦУ та Московського патріархату не можуть поділити церковний будинок та майно.  Ситуація загострилася після смерті  63-річного священника УПЦ МП – Віктора Омельчука. 

8 січня 2022 року протоієрей Віктор Омельчук відійшов до Господа через ускладнення, викликані COVID-19. Відспівування клірика очолив правлячий архієрей митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій. Прихильники “ПЦУ”, які захопили у 2019 році храм Української Православної Церкви в селі Бриків Кременецького району Тернопільської області та намагалися вигнати протоієрея Віктора Омельчука з сім’єю з церковного будинку, відновили свої атаки лише через тиждень після несподіваної смерті священника. Про це розповіли віряни УПЦ села Бриків, які за допомогою благодійників збудували нову церкву на честь святого великомученика Георгія Побідоносця, пише Номер один.

 За словами віруючих, священник служив у селі з 1992 року і майже 30 років прожив із матушкою Оленою та дітьми у церковному домі. Після захоплення храму представники “ПЦУ” погрожували отцю Віктору та його сім’ї, вдиралися до будинку з вимогою віддати його “ПЦУ”. Але оскільки законних підстав у рейдерів не було, житло вдалося відстояти.   10 січня прихильники “ПЦУ” почали погрожувати 61-річній вдові Олені й навіть пішли до голови місцевої ОТГ з вимогою віддати їм будинок і виселити сім’ю настоятеля.

Як розповіли парафіяни, піти матушці просто нікуди, тому віруючі УПЦ у Брикові відстоюватимуть її законне право жити у церковному домі та ніколи не залишать вдову без підтримки.

Дерев’яну церкву в селі Бриків збудували зусиллями парафіян ще у 1800 році. У лютому 2019 року рейдери “ПЦУ” забрали храм у віруючих УПЦ. Проте релігійна громада продовжила своє служіння Богові у домі свого настоятеля, протоієрея Віктора Омельчука. І вже наприкінці 2020 року митрополит Сергій освятив новий храм для громади УПЦ у Брикові, що постраждала від рейдерства.

Джерело: УПЦ