Головна Новини На Чортківщині, в одному з храмів є унікальні ворота із символікою (Фото)

На Чортківщині, в одному з храмів є унікальні ворота із символікою (Фото)

Здавна Шманьківчики, що на Чортківщині, перебувають під захистом святого Юрія, адже обидва храми православної та греко-католицької громад носять його ім’я, пише Чортків Сіті

Перед храмовим празником (святкується 6 травня, – авт.) греко-католицька громада встановила ковані ворота та хвіртку, яким немає аналогів на Чортківщині, а може, й за її межами. Тож в чому їх унікальність, особливо воріт?

 Фото Максима Огородника

Зі слів досвідченого майстра по металу Василя Предика, роботи котрого можна побачити чи не в кожному селі району, ці ворота є особливими, адже до них він додав авторський ескіз геральдичного щита, в який помістив лик святого Юрія Переможця – покровителя села та обох храмів. Втілити ескізи в життя допомагав йому Андрій Слота.

Фото Максима Огородника

З історії храму. Греко-католицька громада здавна належала до парафії сусідніх Шманьківців, допоки не збудувала в себе каплицю (1992 р.).

А 6 травня 2018-го року на храмовий празник відбулося освячення новозбудованого кам’яного храму. Чин освячення здійснив владика Бучацької єпархії УГКЦ Димитрій (Григорак), ЧСВВ.